Animest nu e the best 8


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

ACTUALIZARE:

Salut,
kitul festivalului se poate lua zilnic de la Shopul festivalului. Vineri la deschidere nu a fost posibil acest lucru pentru ca ca pachetele au venit sambata.
Multumim.
anim’est

p.s: intarzieri or sa tot fie… deh nu suntem nemti

Început penibil al festivalului Animest, vineri seara, la Scala. Lume adunată în faţa sălii şi doi tinerei care îi blocau pe spectatori cu verdictul „Nu se poate intra”, în timp ce alţii intrau.

După ce că Scala arată ca vai de capul ei de sală, holul era împănat cu băgăjele, ambalaje de la pliante, sforicele şi un grup de alţi tineri care încerca să lipească o oaie pe duşumea.

Sectoarele de „Presă”, „Shop” şi „Bar” erau delimitate prin coli A4 printate cu cîte o literă, lipite cu scoci în partea care pe timpuri era garderoba. „Presa” însemna numărul din 24-Fun distribuit gratuit şi un pix. „Shop”-ul era cu tricouri şi acelaşi pix, dar pe bani. „Bar” adică bere la 5 lei şi cafea la carton.

Cînd am întrebat o tinerică unde se dă „kit-ul festivalului”, aceasta a zîmbit şi şi-a ridicat umerii (o fi anchilozat). Apoi mi-a indicat o tinerică în fustă din petice colorate, care a zis că sună pe cineva şi a plecat ignorîndu-mă. Deci nu. Poate e mai bine să nu mai apelăm la voluntari minori la asemenea evenimente, ci să le cerem sponsorilor bani ca să angajăm nişte profesionişti.

Am intrat în sală conştiincios, cu cîteva minute înainte de ora programată, fără să bănuiesc că se va întîrzia o jumătate de oră. Spectatorii erau docili şi cred că ar mai fi aşteptat încă o oră şi ar fi plecat, considerînd că au văzut filmul fără să-l fi văzut.

Un tinerel îmbrăcat ca un şofer de microbuz a urcat pe scenă pentru a mesteca gumă şi a încerca să vorbească. Nu ştiu cine era, dar a reuşit doar prima parte. John Dilworth a salvat seara, pentru că l-a luat pe pămpălău pe la spate şi l-a mişcat ca pe o marionetă, în aplauzele publicului care umpluse sala. Nu am prins faza, doar continuarea:

[flashvideo filename=video/dilworth.flv /]

Filmul proiectat nu era pentru mine, conflictele din Liban fiind o enigmă din moment ce nu am lucrat vreodată la Externe şi la TV nu mi se explică. Am înţeles însă că unii chiar au adormit la film.

O ultimă observaţie: la un festival internaţional, cu sponsori nevoie-mare, nu se poate face rost de versiunile de rezoluţie bună ale filmelor şi nu se pot subtitra acestea în prealabil, în aşa fel încît să scăpăm de laptop-ul şi proiectorul necesare proiectării separate a titrării?


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

8 gânduri despre “Animest nu e the best

 • Madalin

  Ha ha, ce observatii de prost gust. Pare un festival independent, unde vezi tu sponsorii nevoie-mare?? Cred ca tu esti spectacor de Mall mai degraba.
  PS: Filmul a fost genial, aproape a luat Cannes d’Or! Trebuie sa fii imbecil ca sa dormi…

 • George Hari

  Madalin, nu mă cunoşti, nu sunt spectator de mall. Hai pe la FJSC să vorbim şi să mă cunoşti. Dacă e independent, nu are nevoie de sponsori, nu? Filmul nu are nici o treabă cu organizarea. Nici organizatorii nu au treabă cu organizarea la Animest. Dar învăţăm pe parcurs.

 • gelu

  prietene nu e un festival de fite si basini la care probabil tu te duci frecvent. Daca omu ala a adus un omagiu unui animator din argentina purtand tricoul cu maradona nu inseamna ca e imbracaminte de sofer de autobuz. Esti debil sa spui sa manu chao e sofer de autobuz pt ca poarta un tricou cu Maradona. Si baiatu ala a facut toata selectia filmelor. Apropo nu esti obligat sa vii. Iar d-astia cu critici ca nu aia ca nu aia….

 • George Hari

  Prietene gelu, îţi admir elocvenţa, e clar că este rezultatul unor ani buni de educaţie. Eşti debil doar dacă ai o boală mintală, ceea ce nu le doresc nici duşmanilor. Nu ştiu cine e băiatul omagiator, bravo lui că a făcut selecţia, dar nu se poate spune că deschiderile de festival sunt punctul lui forte.

  Nu sunt obligat să vin, dar tot vin şi tot voi critica, aşa am învăţat din decembrie 89 încoace. Pentru laude, vezi site-ul Animest.

 • simcute

  Fără supărare, dar prezentatorul a fost de tot râsul la deschidere. Am înţeles că avea emoţii, dar o combinaţie de rârâit cu răguşeală, hăhăială şi molfăială gumă nu prea rezolvă problema. În orice caz, ieri seară şi-a potolit emoţiile şi a fost mai mult decât decent.

  Aici nu e vorba de festivaluri de fiţe ci de bun simţ. La a treia ediţie parcă ai totuşi aşteptări mai mari de la un eveniment, că se presupune că au învăţat din experienţa anilor precedenţi câte ceva despre organizare.

  A, eu mi-am primit până la urmă kit-ul festivalului :-)

 • gelu

  Nu ştiu cine e băiatul omagiator, bravo lui că a făcut selecţia, dar nu se poate spune că deschiderile de festival sunt punctul lui forte.

  Revin. Merci pt invective…
  Daca tu te astepti ca la toate festivalurile sa fie covor rosu sau staruri si sa vorbeasca primari si Vip-uri iata ca aici este altfel. Io nu zic ca omu n-a fost emotionat sau nu le are cu speachu-ul asta e. Daca fiind directorul festivalului el trebuia sa prezinte…fie el schiop, chior sau emotionat.

 • George Hari

  Ba să ştii că eu vreau covor roşu, vreau să vină Iri şi Colu, să mă fimeze OTV-ul. Aşa sunt eu, fiţos, de aia mi-am şi luat abonament la festival (pe care trebuie să-l păzesc la intrare, să nu mi-l rupă fetele alea care cred că e bilet simplu).

  Şi nu mă aştept să ne ceară scuze pentru întîrziere Il Grande Organizatore e Selectore, că nu suntem publicul, ci nişte amărîţi de moderni, în vreme ce el e Il Grande Postmoderno!

  A, nu am pretenţia ca regizorii invitaţi să nu fie în stare de ebrietate cînd îşi prezintă filmul, că doar suntem vintage şi funky şi nu asta contează, ci creaţia.

 • Mar

  In ce tara de rahat traim, ma mir de ce unii se streseaza sa faca un festival de toata lauda. Cand dai de niste opinii de boschetar cu iz de gazetar, iti vine sa-ti iei lumea in cap si atat. Nu ma apuc sa comentez punct cu punct imbecilul articol, din simplul motiv ca nu merita. L-am scanat, am ochit greselile, retorica scandaloasa si am plecat. Evident ca nu e in stare sa scrie despre festival, pentru ca la filme probabil ca nu se pricepe si nici timp de copy-paste nu are. Nu ma mira deloc ca, in Bucuresti, cine nu e capabil face critica seaca si nimic mai mult. Doar n-or fi toti spectatorii din Scala (plina atat de des, na) cum e acest domn Hari, care ar trebui chiar sa dea lectii de jurnalism. Cam asta e viitorul celor care-si vor da cu parerea in mass-media? Sa sparie gandu’!!