Valencia şi ai săi oameni de bine 6


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

universidad tv-studio studio_singer

Iniţial, voiam în Suedia. Comunicarea cu oamenii de acolo a fost însă foarte greoaie. M-au ţinut din forward în forward vreo trei săptămîni şi n-au stabilit cine trebuia să-mi răspundă pentru mobilitatea Erasmus. Cînd Mirela Lazăr mi-a sugerat Valencia, eram sceptic. Acum cred însă că am făcut o alegere bună.

La Universidad Cardenal Herrera, profesorii şi studenţii se tutuiesc, dar nu ies în bar împreună şi nici nu iau prînzul împreună. Este o universitate privată, cu o atmosferă relaxată dar cu standarde destul de ridicate. Faptul că au bani se vede în dotări, în curăţenie, în sistemele informatice online, în atitudine.

Pe mine spaţiul mă impresionează cînd vizitez universităţi străine. La Valencia, am putut respira pe culoare, m-am rătăcit printre corpuri de clădire, nu găseam birourile anumitor profesori. Lucrezi cu spor cînd ştii că ai un spaţiu al tău înainte de cursuri şi între acestea, eşti relaxat cînd ştii că în sală te aşteaptă proiectorul, tabla, sistemul de sunet. Nu este problema profesorului să bage în prize, să aprindă, să ştie cum funcţionează totul. Pentru asta sunt plătiţi alţi oameni. Ca prof, ai o singură preocupare: să predai.

Puţini studenţi şi puţini spanioli în general vorbesc engleza. Nu li se pare importantă sau au o anumită superioritate colonialistă. Sandra, profesoara care m-a ajutat cu această mobilitate Erasmus, merge la un curs de engleză săptămînal. Am asistat şi eu: i se pare puţin o oră şi învaţă engleza americană. Tot e ceva. Studenţii nu sunt preocupaţi de asta. La a treia mea prezentare, patru dintre ei au plecat din sală peste 10 minute. Le-au spus apoi profesoarei că-mi cer scuze, dar nu înţeleg engleza. Au spus în spaniolă. Profa le-a zis că e o mare problemă dacă ei nu ştiu engleza şi nici o altă limbă străină în afară de valenciană care ar fi pentru noi moldoveneşte.

La una dintre multele cantine, am mîncat la sectorul pentru profesori. Este 5 euro un meniu cu două feluri, desert şi ceva de băut. Acolo, Sandra mi-a spus că ar vrea să viziteze Europa, că nu o atrage nimic să vadă SUA. Învaţă engleza pentru a vedea bătrînul continent.

Am primit aplauze la prezentări, ceea ce m-a cam surprins. O fi fost pentru că erau bucuroşi că am terminat. I-am încurajat să folosească în continuare Facebook, Twitter şi Tuenti în timpul orelor, dacă profesorii le permit. Asta îi va stimula, îi va face să creeze, să cunoască oameni noi.

Cu asta plec de la Valencia: cu un zîmbet, cu aplauze şi cu tenacitatea Sandrei în minte.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

6 gânduri despre “Valencia şi ai săi oameni de bine

  • Vlad Stoica

    Cat ai stat acolo? Eu am facut in Danemarca prin Erasmus 6 luni, acum regret ca nu am ales sa stau un an intreg, dar trebuia sa aman licenta cu 6 luni si am zis ca nu se merita. Cred ca am cam gresit insa…

  • AnonimBilbao

    Foarte putini spanioli vorbesc engleza pentru ca sunt comozi. Filmele lor sunt toate dublate, Dumnezeu stie de cand. Probabil de cand au ei
    televiziune si cinematografie.
    Pot spune insa ca in ultima vreme, destule oferte de munca cer limba engleza. Este un avantaj pentru romanii care au ceva pregatire superioara si vorbesc decent engleza si spaniola.

    Piata muncii din Spania e mai accesibila romanilor decat alte tari unde se plateste mai bine (Germania, Danemarca, Suedia, etc..). In plus e o tara cu care avem multe lucruri in comun, la nivel de om de rand: in primul rand suntem la fel de ignoranti ca si ei. Si ei si noi dam pe afara de ignoranta.
    Universitatea din Valencia, desi cool, nu e deloc reprezentativa a sistemului universitar din Spania.
    Care e cam pe acolo in aceeasi zona cu cel romanesc, doar ca ai au ceva sedii mai bune si ceva dotari mai bune (au reusit sa ii abureasca pe germani vreo 30 de ani sa le tot subventioneze cate ceva).

    La nivel de performante, as spune ca noi suntem cu un miligram mai performanti decat ei. Suntem in top 6 sau 7 la nivel global in olimpiade de matematica, informatica, fizica, in statistici, anii recenti inclusi. Ei sunt pe undeva pe locul 50 la aceste olimpiade.