NEMIRA Cîștigă o carte: Pat Shipman – Mata Hari, femeia fatală 13


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

 

Este prima biografie pe care am citit-o despre tiza mea, Mata Hari. Îmi amintesc vag, de cînd eram mic, de un film de la televiziunea comunistă, despre această celebră femeie, presupusă spioană, condamnată la moarte și executată. În rest, scurte pastile prin almanahuri și reviste de „cultură generală”.

Am fost surprins de rigoarea cercetării din cartea lui Pat Shipman. Ea a adunat o mulțime de documente de tip text și imagine, le-a pus cap la cap, a consultat o groază de baze de date, a tradus din olandeză, germană și alte limbi. A rezultat o lucrare care are ca fir călăuzitor imaginea duală a unei femei cu mari probleme psihologice, venite dintr-o viață zdruncinată.

Margaretha Zelle a avut o copilărie tristă, care a culminat cu momentul în care tatăl a părăsit-o. Toată viața a căutat în bărbați figura tatălui, de aici înclinația (în general) pentru ofițeri mai în vîrstă decît ea. După ce a scăpat de tiranul soț MacLoed, a căutat să se afirme ca dansatoare exotică și a adus o serie de inovații artistice în Paris, Viena și alte capitale ale lumii.

A devenit Mata Hari cînd a simțit că vrea să se despartă de trecutul ei anxios. I-a plăcut să trăiască bine, să le ofere plăceri bărbaților, dar totul venea cu un preț: a ruinat financiar cîțiva bărbați, unora le-a distrus căsniciile, pe alții i-a făcut să o iubească și apoi să o urască. Dar întotdeauna i-a făcut să zîmbească, să se emoționeze, să se arunce în brațele ei uitându-și rațiunea.

Autoarea are mereu rezerve, de-a lungul cărții Mata Hari, femeia fatală:

  • a fost spioană?
  • a avut sifilis?
  • a iubit vreun bărbat?
  • știa în ce capcane fusese atrasă?
  • a murit împăcată cu ea însăși?

Shipman nu dă sentințe, doar oferă dovezi dintre cele mai diverse. Este un volum dens în explicații științifice care trec dincolo de personalitatea artistei Mata Hari și ajung la contextul politic, militar, social al acelor vremuri. Mata Hari a trăit într-o perioadă în care lumea era zguduită de un război, dar a avut și ani în care a dansat pentru sute de mii de oameni, în care a făcut artiști să-i dedice cîntece și poezii, în care presa îi aducea elogii.

Pat Shipman crede că Mata Hari a fost influențată decisiv de trei bărbați în viața ei și că i-a iubit pe doi dintre ei:

  1. Primul iubit a fost locotentul Jean Hallaure. În 1917, avea 26 de ani, era înalt, frumos și bogat.
  2. Al doilea iubit (și ultimul înainte de execuție) a fost Vladimir de Masloff, un ofițer rus, pe care l-a întîlnit în salonul dnei Dangeville. El avea 21 de ani cînd Mata Hari avea 39. Este singurul bărbat despre care se știe că a primit bani de la ea, în loc să-i ofere.
  3. Georges Ladoux, șeful de la Deuxieme Bureau, serviciile secrete franceze. El a ordonat ca Mata Hari să fie urmărită, el a primit avertismentul britanicilor despre faptul că ea era suspectată, el e cel care s-a hotărît să o distrugă.

Mata Hari nu a spionat. Era doar o femeie cu o sexualitate exacerbată, fermecătoare, care putea face cam orice dorea din bărbați. Gîndirea patriarhală și frustrările bărbaților (inspectori sau alte autorități statale) i-au făcut să o urască. Vedeau în ea simbolul femeilor pe care ei nu le-au avut niciodată și pe care nu le puteau avea. Erau bărbați cu căsnicii nefericite sau cu nemulțumiri de ordin personal, iar Mata Hari era o țintă perfectă: frumoasă, exotică, educată, poliglotă.

Povestea artistei Mata Hari este un exemplu clasic de mod în care istoria nu se construiește pe baza marilor idei și a marilor bărbați, ci pe nevoia de defulare a unor personaje înzestrate, accidental, cu putere.

Pat Shipman – Mata Hari, femeia fatală

Anul apariției la Nemira: 2010

Traducerea: Adriana Cerkez

Colecția: Damen Tango

ISBN: 978-606-579-023-0

Nr. de pagini: 336

 

Cumpărați cartea de la:

 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

13 gânduri despre “NEMIRA Cîștigă o carte: Pat Shipman – Mata Hari, femeia fatală

  • Alexandra Gavrila

    Dacă ar fi să găsesc varianta masculină a personajului acestei cărți, cred c-ar fi Bel Ami.
    Bărbatul fatal, cu un trecut dificil, care parvine în burghezia secolului al XIX-lea doar ca să ocupe un loc în înalta societate.
    E o carte pe care am citit-o cu sufletul la gură. Descrierea de mai sus îmi aduce aminte perfect de Georges Duroy, seducătorul dorit de multe dame ale Parisului din acea vreme.

    Mi-ar plăcea să citesc și Mata Hari. :)

      • Alexandra Gavrila

        Acum am observat concursul. Scrisesem, că asta mi-a venit în cap după ce am terminat de citit articolul.

        O femeie fascinantă din România contemporană ? Să-i semene lui Mata Hari? Pfuu… greu de zis. Încă n-a murit niciuna, ca să fie ridicată la rangul corespunzător de către mass-media. :)

        Poate sună a clișeu. Dar Mihaela Rădulescu îmi inspiră o oarecare asemănare. Poate din cauza bărbaților cu care a fost? Să fie din pricina independenței cu care și-a asociat mereu imaginea ? Să fie că a avut mai tot timpul curajul să spună și să facă ceea ce gândește fără să-i pese de gura lumii ?
        Cred că da. La răspunsul ăsta rămân.

  • Teatrul Masca

    La festivalul de living-statues, editia a II-a, din aceasta vara am prezentat publicului un spectacol inedit „Umbre pe Calea Victoriei”, adunand la un loc mai multe din povestile reprezentative ale Capitalei.
    Drept care noi spunem Rose Pompon!

    Aveti in link si un video al acestui moment din spectacol: http://teatrulmasca.wordpress.com/2012/09/02/astazi-tablouri-vivante-ale-timpului/?preview=true&preview_id=19842&preview_nonce=c440b867a4

    Argumentul , adica acel de ce, este aici, intr-in alt articol, pe blogul nostru: http://teatrulmasca.wordpress.com/2012/06/20/rose-pompon-bucuresti-1854/

    Dar povestea ei a incitat mai multi oameni in ultima perioada. Stelian Tanase in serialul sau, Bucurestri -Strict secret, ii dedica un episod, aici: http://bucuresti-strictsecret.blogspot.ro/2007/11/episodul-6-rose-pompon-si-tolstoi.html

    Si multe alte referinte despre ea gasiti in cartile despre Bucuresci!

  • Cristina

    Soni! Sonia lui Andrei Ruse e cea mai fascinanta femeie din Romania contemporana! Mi-a venit numele ei in cap dupa un film fain, perfect sense si am „alergat” intr-un suflet spre blog sa impartasesc senzatia ca Soni se potriveste cel mai bine intrebarii tale. Fara pretentia de a prezenta corect sau macar interesant povestea ei, spun doar ca pasiunea pentru clipa traita, scrisul alert, pasional, bogat al lui Andrei Ruse si ceva din mizeria tuturor locurilor si oamenilor inatlniti de Soni m-a facut sa o aseman cumva cu Mata Hari. Si mai e obsesia pentru sex. Care ma face curioasa cum a trait-o si simtit-o de fapt Mata Hari. Dar abandonul in fata placerilor vietii, intensitatea trairilor, controversele provocate, sunt doar cateva exemple de asemanare. Vai, ce pofta de recitit Soni mi s-a facut.
    Feci, tu ce zici, seamana Soni putin?

  • Cristina

    Este un personaj dintr-o carte. Dar poate exista in Romania contemporana, e o tanara din Bucuresti, cred, care afla ca mai are un an de trait pentru ca e bolnava de cancer si cauta in droguri si in sex eliberarea si recuperarea timpului pierdut.

  • Diana Ruana

    Din punctul meu de vedere, Helen Gurley Brown a declansat o adevarata revolutie a femeii contemporane. Spun asta deoarece am citit „Sex and the city girl”, am urmarit minunatul serial „Sex and the city” si pot spune ca aceasta a rasturnat multe perceptii morale cat si prejudecati. „Sex and the Single Girl” a invatat femeile sa se simta bine in pielea lor si sa se poarte in iubire ca barbatii, si in multe alte situatii in care femeia contemporana este cea mai controversata.

    In tara noastra, a aparut un astfel de exemplu prin Mihaela Radulescu. Aceasta a scris multe carti despre femei, despre sex, despre viata etc. A fost o mica Helen Gurley Brown a Romaniei. O femeie contemporana a Romaniei din toate punctele de vedere.
    Nu as putea spune ca ea ar fi o asemanare intre ea si Mata Hari.

    Ce e drept, as face o asemanare intre Mata Hari si Marilyn Monroe. A fost genul de femeie fatala. Nu stiai niciodata ce gandeste, ce sentimente are. Genul acela de femeie care manipuleaza barbatii si dispare atunci cand ei cred ca o au. O femeie „trofeu”. Ce e drept mai putin specializata in politica.

    Pot fi multe romance celebre date ca exemplu : Maia Morgenstern, Monica Barladeanu, Mihaela Radulescu, Camelia Şucu, Monica Tatoiu etc.
    Raspunsul meu este ca nu cred ca exista o femeie din Romania contemporana atat de fascinanta ca Mata Hari (Margaretha Geertrude Zelle, de origine olandeza). Se spune ca aceasta este una dintre acele femei celebre din istorie. Greu de asemanat!

    Intr-un final, imi place sa cred ca fiecare femeie se poate regasi in Mata Hari. In trecutul ei, in zambetul ei, in modul de a seduce un barbat si orice tine de personalitatea ei.
    Orice femeie din Romania poate deveni o Mata Hari daca ar sti uneori sa se transforme intr-o femeie fatala.

  • Elena

    „Trei zile daca mai traiesc, dar sa stiu ca s-a limpezit lumea”. I-au torturat sufletul, mintea si fiinta. A aparat rezistenta. A rezistat. A aparat libertatea si demnitatea oamenilor sacrificandu-se complet. A murit in 2003. Lumea s-a tulburat, dar nu pentru ea, ci pentru ca nu mai exista Elisabete Rizea care sa o calauzeasca.

  • Mihaela

    Cred că în fiecare EA din România contemporană există o Mata Hari. De ce? Datorită evoluției femeii de-a lungul timpului, pentru că a vrut să demonstreze că poate singură și că poate multe.

    Sunt foarte multe femei care au demonstrat că se pot descurca și singure, iar acest lucru a atras ura și iubirea bărbaților. EA reușește în 24 de ore să întreacă orice robot: se trezește cu noaptea-n cap pentru a pregăti un mic dejun sănătos pentru copii, îi duce la școală; se machiază la semafor și își spune mereu că totul va fi bine; în timpul zilei este femeia serioasă și elegantă, care se implică în rezolvarea unor probleme cot la cot cu bărbații; seara ajunge obosită acasă dar tot găsește puterea de a rezista, de a pregăti cina și de a fi o soție și o mamă iubitoare.

    EA este fermecătoare într-o rochie nouă. Le face pe doamne să fie curioase de unde și-a cumpărat-o și pe bărbați să vrea să o dea jos. Zâmbește tot timpul, chiar și în fața greutăților, asta e arma ei perfectă. La fel ca Mata Hari, poate face orice dintr-un bărbat, cu o singură condiție: să nu-l iubească.

    EA e simplă, dar și complicată; își pierde speranța, dar își recapătă rapid încrederea; vorbește mult sau are chef să tacă; își spune părerea sau se abține. Unde e? Chiar în jurul tău, uită-te mai bine! În fiecare femeie din zilele noastre zace un strop numit Mata Hari, fiecare are propria ei enigmă…