DOCUMENTAR Sindromul Punk, deloc Down 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Eu nu știu să cînt cu vocea sau cu vreun instrument și nici n-am compus niciodată o piesă muzicală. Îi admir pe toți cei care pot face lucruri creative, inclusiv cîntat. Îi admir pe cei patru din trupa finlandeză din documentarul „The Punk Syndrome” pentru că ei cîntă punk, compun și merg în turnee. Îi admir cu atît mai mult cu cît cei patru bravi au Sindromul Down.

Pertti Kurikka, Kari Aalto, Sami Helle și Toni Välitalo au vîrste și personalități diferite. Există comunicare cu năbădăi între ei, dar trupa funcționează. Documentarul le urmărește cariera artistică, dar ne dă și cîteva indicii despre viața personală. Veți recunoaște stilul de documentar european, fără intervenția realizatorilor, fără comentarii, fără foarte multe informații subtitrate. Un stil direct, brutal, pentru un film ce are ca motto: „Poți urca pe scenă cu rahat în pantaloni?”.

M-a surprins cît de intens trăiesc viața cei patru și mi-a plăcut acel amestec de ingenuitate, masculinitate și simț artistic. Una dintre cele mai intense emoțional scene este cea în care Pertti își primește acasă invitații de ziua lui (trupa se numește, totuși, „Ziua onomastică a lui Pertti Kurikka”) și în care spune că știe cum se fac copiii. De ce să nu recunosc, este și un film amuzant, pentru că veți vedea patru copii mari care se joacă de-a viața.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=xM58kP_JHkQ

Este un film cu un buget de 300.000 de euro, coproducție a trei țări – Finlanda, Suedia și Norvegia – în care s-au implicat o mulțime de instituții de stat și private. Este un mod excelent de a explica lumii ce este Sindromul Down și cum sunt acei oameni care au un cromozom în plus față de alții.

Sper să aveți timp să vedeți acest documentar. Mai multe detalii sunt pe site-ul oficial.

Foto: Wikipedia

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “DOCUMENTAR Sindromul Punk, deloc Down