NEMIRA EBOOK Eu sunt numărul patru – Pittacus Lore 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

 

Avem motivul bully. Avem adolescentul american (venit de pe altă planetă) inadaptat, care trebuie să ascundă puterile extraterestre, pentru a fi asimilat de o societate conformistă. Avem dragostea de la 20 de ani, cu simularea profunzimilor psihologice care vin la pachet cu generația.

De urmărit în carte

Dar asta este partea superficială a romanului Eu sunt numărul patru. M-au surprins plăcut personajele. Henri este un om cumpătat, un tată pentru John Smith (unul dintre cei nouă salvați de pe planeta Lorien). Este Cêpan-ul lui John, protectorul lui. Se simte pe parcurs însă că el își depășește condiția și încearcă să și-l aproprieze pe John în sens parental. Acest lucru e înduioșător și bine construit din punct de vedere literar, pentru că e nevoie să citești mai mult de jumătate din carte ca să-ți dai seama.

Volumul oscilează între roman adolescentin stereotip și încercarea de a ieși din clișee. Sub pseudonimul Pittacus Lore se ascund doi autori americani – James Frey și Jobie Hughes – care ne oferă o lectură de vacanță agreabilă.

  • Vrei virilitate și promisiunea unui Mesia pentru Terra pe cale de dispariție? Poftim, John Smith (sic 1).
  • Vrei iubire pămînteano-loriană? Poftim, Sarah Hart (sic 2).
  • Vrei amenințări? Poftim, mogadorienii.
  • Vrei happy-end? Sigur că da.

Plus un final deschis, moromețian aproape (memento scena în care Niculae pleacă la București cu tatăl lui, cu căruța), în care personajul principal se pierde în zare în camionetă (e o creație americană, doar nu vreți să pedaleze pe biclă spre asfințit!).

M-am relaxat citind ebook-ul. Acțiune la prezent, personaje sincere, dialog utilitar, acțiune calculată, cu punctul culminant și climaxul exact unde le e locul. Este o carte numai bună de citit între alte două.

Filmul e cîh

În cazul primului volum din seria Cîntec de gheață și foc (George R.R. Martin), am citit cartea în paralel cu filmul. La Dune (Frank Herbert), a fost mai simplu: am citit cărțile din serie cînd eram în liceu și în facultate și am văzut filmul mult mai tîrziu.

În ceea ce privește Eu sunt numărul patru, în timp ce citeam cartea pe Kindle mă gîndeam că textul e numai bun să fie adaptat pentru cinema. Jur că nu știam că a fost adaptat. Mi-am dezvoltat, pe parcursul vieții, o dată cu lecturile și educația, un simț de detectare a creațiilor cinematografice umflate prin marketing, care urmează o rețetă plictisitoare. Și da, am aflat că “s-a făcut și film”.

Hai să rezolv cu filmul: nu vă chinuiți să vă uitați la el. Nu e nimic nou. Un băiat de pe altă planetă, dotat cu puteri paranormale, se îndrăgostește de o liceeană și omoară monștrii care-l urmăresc. Sfîrșitul lasă loc unor continuări (sper din tot sufletul ca Hollywood-ul să doneze banii plănuiți pentru ele unor copii muritori de foame).

Se pierde orice profunzime în film: Henri e dezbrăcat de sentimente, se dezvoltă personaje inutile din punctul de vedere al acțiunii (șeriful, de exemplu), se expediază conversații din carte care erau savuroase ideatic, se adaptează limbajul la nivelul hipstăresc. Cum ziceam, nu vă obosiți cu filmul.

Eu sunt numărul patru – Pittacus Lore

Anul apariției la Nemira: 2013

Traducerea: Ana-Veronica Mircea

Colecția: Suspans

ISBN: 978-606-579-490-0

Nr. de pagini: 376

Cumpără cartea paperback de pe site-ul Nemira  27,90 de lei
Cumpără ebook de la Elefant.ro – 13,93 lei

 

Abonează-te
Anunță-mă cînd apar
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Laurenţiu

Extratereştii nu l-au inventat pe ”Dorel”, noi da, că… de, suntem români!

Adriana

Pe romani ii cunoastem. Dar cu ce extraterestrii sa ii comparam? Primul tip de extraterestru care mi-a venit in minte a fost cel de tipul Alien vs Predator. Nu mai stiu care erau aia buni si care erau aia rai, in fine, ma refer la genul de invadatori care vin la noi pe planeta, in Statele Unite in general, sunt o armata numeroasa, bine instruita si cu sange (sau gelatina verde) rece si care vor sa ne ia resursele planetei si sa ne extermine pe toti. Au un fizic inspaimantator si rezistent si au arme cu laser si telekinezie, dar… Read more »