NEMIRA EBOOK Eu sunt numărul patru – Pittacus Lore 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

 

Avem motivul bully. Avem adolescentul american (venit de pe altă planetă) inadaptat, care trebuie să ascundă puterile extraterestre, pentru a fi asimilat de o societate conformistă. Avem dragostea de la 20 de ani, cu simularea profunzimilor psihologice care vin la pachet cu generația.

De urmărit în carte

Dar asta este partea superficială a romanului Eu sunt numărul patru. M-au surprins plăcut personajele. Henri este un om cumpătat, un tată pentru John Smith (unul dintre cei nouă salvați de pe planeta Lorien). Este Cêpan-ul lui John, protectorul lui. Se simte pe parcurs însă că el își depășește condiția și încearcă să și-l aproprieze pe John în sens parental. Acest lucru e înduioșător și bine construit din punct de vedere literar, pentru că e nevoie să citești mai mult de jumătate din carte ca să-ți dai seama.

Volumul oscilează între roman adolescentin stereotip și încercarea de a ieși din clișee. Sub pseudonimul Pittacus Lore se ascund doi autori americani – James Frey și Jobie Hughes – care ne oferă o lectură de vacanță agreabilă.

 • Vrei virilitate și promisiunea unui Mesia pentru Terra pe cale de dispariție? Poftim, John Smith (sic 1).
 • Vrei iubire pămînteano-loriană? Poftim, Sarah Hart (sic 2).
 • Vrei amenințări? Poftim, mogadorienii.
 • Vrei happy-end? Sigur că da.

Plus un final deschis, moromețian aproape (memento scena în care Niculae pleacă la București cu tatăl lui, cu căruța), în care personajul principal se pierde în zare în camionetă (e o creație americană, doar nu vreți să pedaleze pe biclă spre asfințit!).

M-am relaxat citind ebook-ul. Acțiune la prezent, personaje sincere, dialog utilitar, acțiune calculată, cu punctul culminant și climaxul exact unde le e locul. Este o carte numai bună de citit între alte două.

Filmul e cîh

În cazul primului volum din seria Cîntec de gheață și foc (George R.R. Martin), am citit cartea în paralel cu filmul. La Dune (Frank Herbert), a fost mai simplu: am citit cărțile din serie cînd eram în liceu și în facultate și am văzut filmul mult mai tîrziu.

În ceea ce privește Eu sunt numărul patru, în timp ce citeam cartea pe Kindle mă gîndeam că textul e numai bun să fie adaptat pentru cinema. Jur că nu știam că a fost adaptat. Mi-am dezvoltat, pe parcursul vieții, o dată cu lecturile și educația, un simț de detectare a creațiilor cinematografice umflate prin marketing, care urmează o rețetă plictisitoare. Și da, am aflat că “s-a făcut și film”.

Hai să rezolv cu filmul: nu vă chinuiți să vă uitați la el. Nu e nimic nou. Un băiat de pe altă planetă, dotat cu puteri paranormale, se îndrăgostește de o liceeană și omoară monștrii care-l urmăresc. Sfîrșitul lasă loc unor continuări (sper din tot sufletul ca Hollywood-ul să doneze banii plănuiți pentru ele unor copii muritori de foame).

Se pierde orice profunzime în film: Henri e dezbrăcat de sentimente, se dezvoltă personaje inutile din punctul de vedere al acțiunii (șeriful, de exemplu), se expediază conversații din carte care erau savuroase ideatic, se adaptează limbajul la nivelul hipstăresc. Cum ziceam, nu vă obosiți cu filmul.

Eu sunt numărul patru – Pittacus Lore

Anul apariției la Nemira: 2013

Traducerea: Ana-Veronica Mircea

Colecția: Suspans

ISBN: 978-606-579-490-0

Nr. de pagini: 376

Cumpără cartea paperback de pe site-ul Nemira  27,90 de lei
Cumpără ebook de la Elefant.ro – 13,93 lei

 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “NEMIRA EBOOK Eu sunt numărul patru – Pittacus Lore

 • Adriana

  Pe romani ii cunoastem. Dar cu ce extraterestrii sa ii comparam?

  Primul tip de extraterestru care mi-a venit in minte a fost cel de tipul Alien vs Predator. Nu mai stiu care erau aia buni si care erau aia rai, in fine, ma refer la genul de invadatori care vin la noi pe planeta, in Statele Unite in general, sunt o armata numeroasa, bine instruita si cu sange (sau gelatina verde) rece si care vor sa ne ia resursele planetei si sa ne extermine pe toti. Au un fizic inspaimantator si rezistent si au arme cu laser si telekinezie, dar in ciuda acestor lucruri, oamenii reusesc de fiecare data sa ii elimine prin istetime si pasiune.

  Mai sunt extraterestrii cu capul si cu ochii mai mari decat restul corpului care au IQ-ul de 10000 de ori mai mare decat al lui Einstein. Acestia sunt gasiti accidental de NASA, sunt cei care au construit piramidele si apoi s-au retras pentru a astepta ca rasa umana sa evolueze destul incat sa se poata intelege cu ea. Sunt pasnici si cunosc leacul pentru cancer, insa americanii sar sa le disece creierele, iar extraterestrii se retrag inca o data dezamagiti si cu speranta ca poate peste inca vreo 10000 de ani vor gasi ceva mai bun.

  Sunt o multime de extraterestrii in carti si filme, ba chiar si in religii, care au mai toti un plan pentru noi oamenii, specia care ocupa si guverneaza planeta Pamant. Ei vin si mor sau vin si fug sau vin si pleaca dezamagiti de planeta asta verde si albastra, care parea asa de frumoasa si promitatoare din departare. Sunt putini cei care raman cu noi si asta doar daca reusesc sa se adapteze repede si sa isi renege adevarata natura in cazul in care le place mai mult ce gasesc aici decat ce au acasa.

  Poate ca asa sunt si romanii. Fie ei genii in programare care aterizeaza in Silicon Valley in speranta ca acolo vor fi apreciati, fie ei niste corpuri nespalate lipsite de creier si emotii care vor sa fure de oriunde e mai mult de furat. Dar nu pot fi toti asa. Spre deosebire de majoritatea extraterestrilor, romanii inca mai au planeta lor. Nu sunt obligati sa plece. Problema planetei lor este ca e plina de romani si se pare ca nici macar romanilor nu le mai place de romani. Astfel e simplu sa intelegi si modul in care sunt vazuti de restul lumii: la fel ca extraterestrii, reprezinta un posibil pericol, un dezechilibru al normalitatii.

  Si pentru ca am stabilit ca romanii se aseamana partial cu extraterestrii, iar extraterestrii nu sfarsesc prea bine in filme pentru ca omenirea nu e dispusa sa ii accepte, o solutie ar fi sa se straduiasca mai mult sa isi repare planeta pana nu se autodistruge si pana cand nu vor mai avea de ales.