NEMIRA E-book: Bărbații sunt niște porci – Rodica Ojog-Brașoveanu 16


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Nu Elena Cîrstea a venit cu teoria că bărbații sunt porci, ea există de cînd au apărut primele proteste de emancipare a femeilor, dar și de cînd unii bărbați au început să refuze să le poarte poșeta consoartelor în mall-uri. Sabina nu e singura care nu e de acord cu teoria asta și Tania Budi este un fel de Adler pentru Freud Cîrstea.

Rodica Ojog-Brașoveanu nu merge atît de departe. Nu face o poliloghie a șanselor egale, ci surprinde amuzant unele scene din viața unor personaje, plasînd în prim-plan bărbați. Avem în volum bărbați pedanți, pămpălăi, șmecheri, cu intenții criminale. În plan secund, femei viclene, seducătoare, sărace cu duhul.

Sunt poveștile a 14 cupluri de diferite vîrste și din epoci diferite: perioada comunistă și democrația originală post 1989. Autoarea probabil vrea să demonstreze că iubirile sunt la fel de pasionale indiferent de dictatori, că vitriolul și ploieștencele lui Caragiale pot exista sub alte forme în alte vremuri, că dezamăgirile, plînsetele și amenințările sunt atemporale.

Ca de obicei, dna Ojog-Brașoveanu este mama lor în materie de descrieri pitorești și realiste. Iat-o, de exemplu, pe Aprilia, din povestirea cu același nume:

„Special” părea să fi fost semnul sub care se iscase fata asta. Începând cu numele, Aprilia – se născuse în luna lui Prier – şi continuând cu tot ce ţinea de personalitatea ei, de un original care de multe ori contraria, dar pe care-l presimţeai absolut autentic. De o frumuseţe răpitoare (şi ştiu ce vorbesc, întrebaţi contemporanii), Aprilia fascina în primul rând prin unicat, prin ieşitul din comun. Avea o frumuseţe de tip scandinav, cu plete lunare şi o pieliţă diafană, desprinzându-se imediat din peisajul zânelor autohtone; ai fi remarcat-o în primul rând şi imediat, chiar în mijlocul unui miting. La toate se adăuga un extraordinar instinct al vestimentaţiei. N-am întâlnit încă pe nimeni atât de maestră în a-şi scoate în evidenţă însuşirile şi de a-şi camufla totodată defectele, fără a avea aerul că o face. Picioarele, în speţă, constituiau „teroarea” vieţii ei, pricină pentru care nu frecventa Litoralul. Tocurile de doisprezece centimetri, treacă-meargă şi în costum de baie, dar ce te faci pe plajă cu pantalonii până în pământ şi cu cizmele?

Spuneți voi, nu vă imaginați picioarele Apriliei citind acest fragment?

Cartea pare o joacă serioasă a autoarei. Sub aparența umorului și a caricaturizării, scriitoarea ne oferă o mostră de artă literară. Cei care nu sunt obișnuiți cu Ojog-Brașoveanu ar putea începe să o cunoască pe această maestră prin prezenta colecție de povestiri.

Bărbații sunt niște porci – Rodica Ojog-Brașoveanu

Anul apariției la Nemira: 2009

Colecția: Rodica Ojog-Brașoveanu

ISBN: 978-606-8073-45-3

Nr. de pagini: 320

Ebook de la Nemira.ro

Ebook de la Elefant.ro

Voi oferi această carte primilor opt comentatori.

Abonează-te
Anunță-mă cînd apar
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

16 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Simona Mocanu

Eu imi doresc cartea!! :D

O citesc pe Rodica Ojog-Brasoveanu inca din clasa a 9-a. “Barbatii sunt porci” ar fi a cincea carte.

Andra

Așa simplu, pe sistem „cere și ți se va da”? Fără concurs?

De ce?

Simona Mocanu

1. Cocosatul are alibi
2. Poveste imorala
3. Violeta din safe
4. Enigma la mansarda

Simona Mocanu

A fost prima carte citita din acea serie. Eram de serviciu la liceu si stateam toata ziua cu nasul in paginile ei. Am citit acum si recenzia :)

Oana

Am citit Martea semneaza indescifrabil si Telefonul din bikini recent si mi-au placut foarte mult. Mi-ar placea sa am si ultima ei carte pe lista de carti citite :)

Adriana

Vreau si eu cartea. multumesc.

Andra

Am cartea pe hartie si aproape toata colectia Rodica Ojoc Brasoveanu.
Doresc si eu cartea in format MOBI.

Multumesc!

Rosana

As vrea si eu cartea electronica. Multumesc.

Mediator Bucuresti

Se gaseste in librarie ?

Marianna

As vrea si eu e-book-ul.Am citit mai multe din cartile Rodicai Ojog-Brasoveanu.Multumesc.

razvan

Da, eu vreau cartea.