CARTE + AUDIO Richter 8,9 – Andrei Călăraș 7


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Suspans într-o carte a cărei acțiune se petrece la Paris, București, Viena, Cairo. Este o elegantă pendulare între trăirile interioare ale unui artist pe cale să se rateze și fuga după o mașinărie misterioasă despre care se spune că este cea mai puternică armă de luptă din lume.

Cele peste 400 de pagini curg ușor, mai ales că autorul nu uită să relanseze acțiunea la sfîrșitul și la începutul fiecărui capitol, tehnică ce mi-a adus aminte puțin de seria Jocurile foamei.

Alex nu mai are de ales și încearcă să se sinucidă. Chiar în ultima secundă în care se avîntă în plutirea spre liniile trenului, se întîmplă ceva care-i va schimba viața. Intră în posesia unui pachet ce conține un tablou. De acolo, lanțul de încurcături și de întîmplări țesute de personaje colorate.

Andrei Călăraș este undeva la mijloc, are o scriitură politicoasă, fără excese, fără a vrea să frapeze. Nu te lasă fără explicații științifice, dar te avertizează cînd trece în tabăra conspirațiilor sau a speculațiilor. Construiește personaje credibile, dar destul de cuminți, oameni în care vei recunoaște și tu persoane tipice din jurul tău. Știe să dozeze suspansul și nu te enervează cu climaxuri trase de păr. Mi s-a părut însă că unele emoții sunt surprinse cu atenția unui inginer, mai puțin a unui scriitor prins în focul creației literare. De aici unele scene de flirt descrise cu stîngăcia unui licean sau decoruri calculate, dînd impresia că totul stă acolo unde-i e locul.

Nu pot să nu remarc umorul fin al autorului, ironia și arta scrierii la persoana I – mereu mi s-a părut această metodă una foarte intimă.

Dacă aveți răgaz, ascultați un fragmențel din carte, citit de mine:


Richter 8,9 – Andrei Călăraș

Anul apariției la Nemira: 2013

Colecția: Suspans

ISBN: 978-606-579-493-1

Nr. de pagini: 432

Cumpără cartea:

7
Leave a Reply

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonează-te  
Anunță-mă cînd apar
Marcel Vale
Utilizator nou
Marcel Vale

Hm, o simpla expresie care poate naste atatea explicatii… As zice ca asta inseamna un moment crucial cand totul iti este dat peste cap. Poate fi trecerea de la copilarie la adolescenta, momentul cand iti dai seama ca ai descoperit marea iubire sau poate o realizare profesionala care te schimba iremediabil.

Ana
Utilizator nou
Ana

Cutremurul vieţii mele este cel mai grozav lucru care mi s-ar putea întâmpla vreodată. Deşi, iniţial, pare să-mi zguduie până la ruinare tot ce am clădit până în prezent, el îmi înlătură superficialitatea şi-mi scoate la iveală adevăratul “Eu”, asemenea unui vulcan sau unei avalanşe. În final, rămâne doar esenţa personalităţii mele. Fără vreo mască, fără temeri, fără ruşine. Cu rele, cu bune, rămân doar Eu, cu toate motivele de mândrie că sunt Eu.

Andra
Utilizator nou

Să ne înțelegem de la început: nu viața ne oferă, ci noi oferim vieții. Așadar … deși am oferit vieții mele o serie de grade seismice să spunem … devastatoare, dumneai se pare că nu-și ia nasul la purtare. Mi-l lasă mie să i-l port. Cumva, mă obligă să-i suport șirleticurile. Cumva, vrea mai mult. Cumva mă silește să implor. Țin să te anunț că poți să ai tu cel mai al naibii cutremur al vieții tale sau, deopotrivă, cea mai mică durere. Degeaba. O ai pentru totdeauna. E un fel de ceață, eu o văd crem. Nu știu cum… Read more »

Florina Ochiuz
Utilizator nou

Richter 8,9… ăsta da cutremur! Pământul ne dă şi pământul ne ia. Cutremurul vieţii mele ar avea un traseu asemănător. Ar însemna să pierd tot ce a contat pentru mine vreodată. Nu lucruri materiale, ci oamenii – casele se dărâmă, dar se pot construi altele. De acest lucru mă tem cel mai mult. Cutremurul vieţii mele m-ar lăsa singură, mi-ar lua toţi oamenii la care am ţinut vreodată, le-ar răpi amintirea şi zâmbetele, le-ar răpi glumele, vocile, strângerile de mână, îmbrăţişările… mi-ar răpi orice sursă pentru noi amintiri. Totuşi, cu fiecare an sunt, aparent, mai aproape. E ca o apocalipsă… Read more »

robert
Utilizator nou

Cutremurul vietii mele, pot spune ca l-am trait deja, poate nu a fost atat de mare pe scara Richter sa fie simtit si de cei din jurul meu, dar pentru mine a fost suficient de mare incat sa imi traga tot pamantul de sub picioare si sa raman singur pe un nor. In cateva cuvinte cutremurul vietii este momentul care se intampla atunci cand te astepti mai putin si viata ta se schimba cu 180 de grade, orice zambet devine o lacrima, orice moment fericit devine o amintire poate placuta sau cu care iti aduci aminte cu tristete, cutremurul vietii… Read more »

Andra
Utilizator nou

Mulțumesc mult pentru carte, abia aștept s-o devorez!