Hai să ne exaltăm, vrei?


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Am avut cîțiva prieteni buni pe care i-am pierdut la un moment dat. Mi-au fost de folos, m-au ajutat la nevoie, dar acum îmi e jenă să mai apelez la ei. Unul era interesant, altul genial, unul super și altul senzațional.

  • Acum cîteva săptămîni am văzut un film interesant. N-am înțeles mare lucru din el, deși mi-am dat silința, am și citit cronici despre el. Bănuiesc că nu făceam eu parte din publicul țintă sau îmi lipsește adevărata cultură cinematografică, poate chiar și unele lecturi îmi lipsesc.
  • Uneori dorm îmbrăcat cu un tricou pe care scrie tricou genial. Vara transpir exact sub aceste litere. E un tricou alb, din material bun, scrisul e simplu, pe mijlocul tricoului, fără alte brizbrizuri. L-am primit cadou de la studenții de la Iași, pe care i-am învățat una-alta, într-un weekend.
  • Pisica mea e super, e blîndă și primește mîngîieri cu mare drag. Nu e foarte mofturoasă, dar știe exact ce-i place să mănînce. După ce-i cunoști obiceiurile, ajunge un companion de casă drăgăstos și cuminte. De cînd nu o mai mut prin București de colo-colo, parcă e mai liniștită, îmi e recunoscătoare.
  • Am mîncat la o mătușă o ciorbă rădăuțeană senzațională. Rețetele pentru ciorbe sunt destul de simple, dar asta parcă avea dozate toate ingredientele, totul se potrivea vizual în farfurie și gustativ cînd mîncam din ea. Mătușa mi-a explicat cum a tăiat carnea, cînd a adăugat fiecare lucru și cum e cu oul.

În exemplele de mai sus, i-am folosit pe foștii mei prieteni, interesant, genial, super și senzațional. Dar nu m-am oprit la asta, am descris pe scurt fiecare situație. Am folosit și alte adjective și am încercat să pun în context exemplele. Am conferit din nou înțeles celor patru adjective (deși super e doar un prefix).

Cuvinte abandonate

Cele patru cuvinte au fost golite de sens în limba română pentru că au fost folosite în mod excesiv mai ales în contexte greșite. Dacă spui despre o carte că e interesantă și atît, dacă simți că o excursie la munte e genială, că berea rece e super și că zăpada e senzațională, nu spui mare lucru. Sunt cuvinte puternice, care duc cu gîndul la situații de excepție. Iar dacă treci mereu prin situații de excepție nu înseamnă că ești un om de excepție.

Nu te exalta fără motiv, pentru că nu vei mai putea face diferența atunci cînd într-adevăr va apărea o situație adecvată exaltării. Văd treaba asta tot mai des: la cursuri, pe Facebook, o vedeam în textele candidaților, pe defunctul Etajul6.ro.

Este ca în Petrică și lupul: te tot exaltezi la lucruri simple sau pe care de fapt nu știi cum să le califici și, atunci cînd dai peste o experiență la care s-ar potrivi unul dintre cele patru cuvinte, nu te mai crede nimeni.

  • Dacă o broșură a fost interesantă, cum e un om pe care-l descoperi?
  • Dacă o replică pe Facebook e genială, cum e o poezie bine scrisă?
  • Dacă un prieten care te sună uneori e super, cum sunt părinții tăi, care sunt mereu alături de tine?
  • Dacă o înghețată e senzațională, cum e primul sărut?

Și eu mă exaltez uneori în momente care mi se par ieșite din comun și încerc să pun la păstrare cele patru cuvinte. Cînd apar situațiile în care le-aș putea folosi, e ca și cum aș descoperi lucruri nemaivăzute. Atunci mă simt genial.

Text inspirat de blogul Geaninei și de un status pe FB al Jasminei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.