DOCUMENTAR “Licu. O poveste românească” de Ana Dumitrescu


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Oricît de tare ai fi sau te-ai crede, este imposibil să nu te emoționeze pînă la lacrimi acest film. Licu (Liviu Canțer) are acum 93 de ani, dar zici că este un tinerel plin de viață, dornic să învețe lucruri noi, să experimenteze, să se distreze, să aibă oameni în jur.

Documentarul spune povestea unui “suflet pierdut în eter”, cum spune Licu însuși. Poate părea o poveste banală, dar modul în care se îmbină mărturisirile inginerului Canțer face din viața lui un tablou fascinant, marcat de iubire, luptă, înțelegere cu oamenii și compromisuri necesare. Filmul este realizat de Ana Dumitrescu, nepoata lui Licu, iar acesta spune că nici n-a știut ce trebăluiește ea acolo prin casă cu aparatele, pînă cînd nu a văzut filmul întreg.

Născut în Bucovina, Licu a fost de mic un peregrin, alături de familia lui. În cele din urmă, s-a stabilit la Sibiu, în ideea că e mai greu să fie alungat din mijlocul țării și că se poate mișca astfel mai ușor. S-a bucurat de o copilărie foarte frumoasă, de o adolescență plină de bucurii și plăceri, a practicat o meserie care i-a plăcut foarte mult și a învățat o groază de lucruri: prelucrarea lemnului, fotografia, feroneria, gastronomie etc. La avanpremiera de la Cinema Elvire Popescu, a mărturisit că singurul lucru de care nu s-a putut apropia a fost calculatorul, cu Internetul lui cu tot. 

“Ceva înăuntrul meu parcă-mi spune că nu e de mine”, a povestit Licu.

Dacă ar fi să dea un alt subtitlu filmului, ar fi “Licu Nemuritorul”. Bărbatul i-a supraviețuit soției răpuse de cancer și a rămas cam singurul din neamul său. Însă nu se consideră un singuratic, a mărturisit că e plin de viață și-și dorește compania oamenilor. Filmul însă îi pictează o schiță de om retras, izolat, ceea ce, după spusele lui, contravine realității.

Întrebat de Cătălin Anchidin ce sfat ar transmite publicului, Licu a spus ferm:

Cel mai important lucru în viață este iubirea; să fii un om drept și să faci bine!

“Licu. O poveste românească” este o rememorare sensibilă a vieții unui om deosebit. Accentul nu este pus pe faptele povestite (monarhia, comunismul, munca în perioada de dinainte de ’89 ș.a.m.d.), ci pe o serie de învățături de viață, încă valabile, chiar și în era super-tehnologizării.

Din 24 august, filmul va rula în cinematografe. Mergeți să-l vedeți cu cineva drag, cu familia, cu copiii!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.