CARTE Ted Talks. Ghidul oficial TED pentru vorbit în public – Chris Anderson (directorul TED)


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 6 min)

În vremuri imemoriale, cînd predam la Jurnalism, încercam să includ în orele mele și o parte de show. Pregăteam prezentări cu elemente amuzante, bucăți de piese muzicale, mici clipuri video din filme și încercam să fac un fel de stand-up. Acest mod de prezentare prindea la studenți.

În prefața cărții “Ted Talks. Ghidul oficial TED pentru vorbit în public”, Chris Anderson spune că această carte nu este pentru profesori. Eu cred că este. Volumul îți dă ponturi despre toate fazele vorbitului în public, de la alegerea subiectului la modul în care să te prezinți pe scenă. Este o carte practică, plină de citate și exemple, ale cărei sfaturi le poți aplica imediat.

De aceea, voi înșira cîteva extrase și idei, pentru că este cel mai bun mod de a vorbi despre această carte.

Moduri de prezentare pe care să le eviți

Prezentarea de vînzare. Nu încerca să-ți vinzi produsele și/sau serviciile în cadrul prezentării! Mai curînd, realizează o prezentare interesantă și oamenii sigur vor veni apoi la tine să-ți solicite serviciile.

A bate cîmpii. Concentrează-te pe un singur subiect, căruia să-i arăți cît mai multe fațete! De asemenea, n-are nici un sens să înșiri idei care nu sunt legate între ele.

Vorbăria organizațională goală. Sigur, ești mîndru de organizația și echipa în care lucrezi, dar faptul că vorbești numai despre asta este neinteresant pentru public. Mai curînd, arată realizările cele mai importante ale echipei!

Prestația inspirațională. Nu vorbi numai pentru aplauze, ovații și public ridicat în picioare! Cînd faci cu tot dinadinsul, se vede asta și oamenii vor fi mai curînd dezamăgiți.

Structura prezentării

Cu toții știm că orice poveste are introducere, cuprins și încheiere. Mai știm că există unele momente ale subiectului care trebuie respectate:

  • expozițiunea
  • intriga
  • desfășurarea acțiunii
  • punctul culminant
  • deznodămîntul.

Din moment ce, atunci cînd faci o prezentare în public, oferi o poveste, este bine să urmezi această structură. 

Chris Anderson spune că ar trebui să ai un fir roșu în discursul tău, și anume:

  • Introducerea
  • Contextul
  • Conceptele principale
  • Implicațiile practice
  • Concluzia.

Este bine să ai o listă cu aceste elemente afișată undeva și, atunci cînd îți repeți discursul, să te asiguri că ai atins aceste puncte.

Ce să faci pe scenă

Un discurs bun ține și de carisma prezentatorului. Cu toate acestea, este bine să ții cont de unele trucuri:

Fă contact vizual încă de la început. Nu sta cu nasul în pămînt sau în notițe! Alege-ți două-trei fețe prietenoase din diverse colțuri ale sălii și schimbă-ți privirea către ei.

Arată vulnerabilitate. Povestește cum ai trecut prin momente dificile, pune-te în pielea altuia, arată că și tu ești om, apoi treci la subiect!

Fă-i să rîdă, nu să se jeneze. Oamenii care rîd cu tine vor fi atenți la ce le spui și vor fi impresionați de discursul tău. Atenție însă la glume, să nu atingi vreo categorie socială vulnerabilă sau să abordezi vreun subiect delicat din punct de vedere cultural!

Parchează-ți egoul. Nu te da mare, nu te scoate pe tine în evidență, ci ceea ce ai realizat! Autoironia este o armă nemaipomenită și te face vulnerabil, folosește-o!

Spune o poveste. Poveștile care generează cea mai bună legătură emoțională sunt cele despre tine personal sau despre oamenii apropiați ție.

Suportul vizual

Despre materialele vizuale care-ți vin în ajutorul discursului s-au scris cărți întregi. În acest volum, prezentarea video ocupă un capitol și iată cîteva sfaturi practice:

Dezvăluie! Creează suspans, spune ceva la început și apoi, bum, arată pe ecran ceva ieșit din comun!

Explică! Spune cîte ceva despre ceea ce se vede pe ecran, dar nu dubla conținutul! Dacă pe ecran este text, nu adăuga prin viu grai prea multe lucruri.

Încîntă! Folosește-te de imagini de impact sau arată lucruri interesante din activitatea ta! Nu uita de stilul prezentării: fonturi elegante, slide-uri aerisite, culori asortate.


Cartea oferă o mulțime de astfel de sfaturi practice. Este important nu doar să le memorezi, ci să le interiorizezi, să le folosești cît mai des, ca să-ți intre în reflex. În acest volum vei găsi și indicații despre cum să respiri, cînd să bei apă, cum să te relaxezi înainte de a ieși pe scenă etc. Deși totul este adaptat la formatul TED, sfaturile și detaliile din volum pot fi adaptate la orice fel de discurs în public.

“Ted Talks. Ghidul oficial TED pentru vorbit în public” de Chris Anderson, 2016, Editura Publica, 320 de pagini

CUMPĂRAȚI CARTEA DE LA:


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.