CINEPOLITICA 2019: “Iarnă eternă” (Eternal Winter; Örök tél) a cîștigat trofeul festivalului


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 1 min)

Filmul Eternal Winter, în regia lui Attila Szász, ce comemorează sute de mii de maghiari deportați în lagărele de muncă forțată, a câștigat Trofeul Cinepolitica. Pe lângă marele premiu, juriul a oferit și o distincție specială pentru Cel mai bun film politic din competiție, care a mers către “Murer – Anatomy of a trial” (r. Christian Frosch), în timp ce documentarului “Omul Roșu” (r. Mugur Vărzariu) și lung metrajului The Dive (r. Yona Rozenkier) le-a fost acordată o mențiune specială.  

Premiat deja la festivaluri de film importante, Eternal Winter a cucerit deopotrivă publicul, dar și juriul festivalului, care a acordat filmului Trofeul Cinepolitica „pentru subiectul profund, producția amplă și calitatea cinematografică de excepție”. 

Murer – Anatomy of a trial, un film care ne-a făcut părtași la unul dintre cele mai cunoscute procese din Austria și care a transformat o sală de judecată într-un front al ideologiilor și  al abominabilului, a fost apreciat de către juriul Cinepolitica și a primit distincția pentru Cel Mai Bun Film Politic „pentru dezvăluirile istorice cutremurătoare și pentru încărcătură psihologică atent direcționată”.

Nici Omul Roșu (r. Mugur Vărzariu) nu a scăpat de aprecierile celor trei jurați, primind o mențiune specială pentru „acuitatea, umorul și originalitatea cu care tratează un subiect din realitatea românească actuală”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.