EBOOK ⟫ The Big Disruption. A Totally Fictional But Essentially True Silicon Valley Story – Jessica Powell 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 6 min)

În această carte, Anahata este compania de vis. Este un fost mic startup ajuns una din cele două cele mai puternice companii din lume, alături de Galt. Toți inginerii pricepuți din lume vor să lucreze acolo. Și cum să nu vrea asta, avînd în vedere cultura organizațională bazată pe scopul de a face lumea mai bună? În afară de salariul baban, angajații beneficiază de o mulțime de avantaje:

  • masa inclusă;
  • posibilitatea de trage un pui de somn;
  • Red Bull și sucuri la discreție;
  • masaje gratuite ș.a.m.d.

Pare cunoscută descrierea? Ei bine, Jessica Powell a lucrat pentru două astfel de companii, dar s-a inspirat, în mod evident, de la Google (unde a fost șefa PR-ului), pentru a scrie acest volum parodic, satiric, amuzant. Puteți începe lectura cu postfața, unde autoarea explică modul în care i s-a schimbat întreaga lume cînd și-a dat seama că, de fapt, gigantul pentru care lucra nu mai era conectat la lume, făcea abuzuri și-i trata pe angajați ca pe niște roboți fără suflet.

Prințul din Silicon Valley

Povestea de bază îl are în centru pe Arsyen, un prinț renegat dintr-o țară fictivă numită Pyrrhia, ajuns în Silicon Valley pentru a se angaja pe bani mulți, cu scopul de a strînge fonduri pentru a finanța o revoluție în țara lui și a deveni rege. El are experiență pe posturi legate de curățenia imobilelor, dar, din greșeală, este angajat ca inginer software.

Începutul, adică interviul de angajare al lui Arsyen, este foarte comic. Ca și cum ar fi vrut să te capteze de la început, Jessica Powell adună în acele scene toate clișeele posibile întîlnite în procedurile de angajare la marile companii. Iar qui pro quo-ul în care Arsyen crede în continuare că se va ocupa de curățenie te va face să rîzi siingur/ă citind.

“Let’s get going, shall we? I only ask one big question in my interviews. I’m kinda known for that. It’s all about the process, about how you go after it. It’s not what you say, it’s what you say, okay?”
Arsyen nodded.
“So,” began Roni. “You’re a pirate and — ”
“No, a prince.”
“Huh? Oh right, ha ha. Well, for the purpose of this question, you’re a pirate. If you want, you can be the captain of the pirate ship. Does that work?”
“A captain is king of the pirate ship?”
“Exactly. Now you and your crew discover a treasure chest with one hundred gold coins, and you have to find a way to split it up.”
“I give no gold. Gold is mine,” Arsyen said.

Urmează o parte la fel de savuroasă, în care Arsyen, cu atitudinea lui sinceră și candidă, se confruntă cu tot felul de șocuri culturale ilare. Uimitor este faptul că, nu numai că este asimilat de Anahata, dar chiar devine un jucător important din companie!

Mi-au plăcut foarte mult ironiile la adresa gratuităților și permisiunilor oferite angajaților, totul pentru a-i face să fie relaxați și creativi. Un întreg capitol este dedicat faptului că unii angajați nu mai sunt de acord cu politica de a-i lăsa pe Anahatis să umble desculți prin campus.

“We could add more of those organic juicers to each building?” offered HR Paul. “Or a pet hedgehog? Once you bond with them, you’ll find it much harder to leave the company.”

Printr-un concurs de împrejurări, compania ajunge să dezvolte aplicația Social Me, un fel de Tinder intern, prin care angajații se puteau cunoaște, întîlni și îndrăgosti, în interiorul campului. De aici reies tot felul de întîmplări ciudate și amuzante. De altfel, întîlnirile romantice mediate de tehnologie sunt un fir roșu al cărții.

The first woman he met was Natia — herself masking as a Romanian grad student at Berkeley. Between her confusion of Los Angeles as a Northern Californian city and Arsyen’s own English mistakes, they quickly called each other’s bluff and soon were speaking to each other in Pyrrhian.

Dincolo de aceste comicării, „The Big Disruption” este o carte serioasă. Veți recunoaște acolo practici neloiale și chiar ilegale ale marilor companii tehnologice de azi, ignorarea dreptului la viața privată a utilizatorilor, manipularea informațiilor, influențarea vieții politice etc.

“The HR files, combined with our employees’ internet activity, are a huge treasure trove of data,” Jennie said. “People are super confessional when they think they’re just talking to a machine. We know everything about them.”
“If you let us use it, we can make the algorithm much, much smarter,” Roni jumped in. “Entire human interactions can be engineered from nearly start to finish. And the app gets smarter as times goes on as it learns more about each woman and what kinds of conversational topics and techniques she responds to.”
“Think of it like A.I. matchmaking,” Jennie said.
“Anahata data mining meets social engineering,” Roni added.
“Deep-learning dating.”
“Neural-net networking.”

Recomand cartea tuturor. Pentru că suntem cu toții implicați în acest joc al vieții dominate de tehnologie și cu toții știm că suntem victime colaterale în activitățile pe scară largă ale marilor companii software.

„The Big Disruption. A Totally Fictional But Essentially True Silicon Valley Story” de Jessica Powell, 2018, Medium EditionsLasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “EBOOK ⟫ The Big Disruption. A Totally Fictional But Essentially True Silicon Valley Story – Jessica Powell