FILM > “La Gomera” sau “eu cînd vreau să comunic, fluier”


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Să începem cu ce este mai important: un alt film pe care nu l-a ratat Vlad Ivanov și… avem o scenă cu mîncatul ciorbei! Prea scurtă însă pentru ca filmul să fie nominalizat la Oscar, la categoria “scene cu mîncat din cinematografia Europei de Est”.

Serios vorbind, mi-a plăcut filmul! Este bine realizat la nivel tehnic, scenariul e închegat, actorii se străduiesc și le iese. A fost agreabil de privit și am apreciat că nu are durata de două sau două ore jumate, cum e tendința în cinematografia mondială astăzi, ci este sincer cu cele 97 de minute ale sale.

Povestea o știți deja, iată pe scurt: pentru a se putea infiltra într-o rețea de traficanți de droguri, un polițist (Ivanov) merge pe insula La Gomera, pentru a învăța un limbaj bazat pe fluierat, moștenit de la primii locuitori ai insulei. Aflăm însă că polițistul, ca și procuroarea de altfel, este corupt și supravegheat de poliție. Acolo povestea se complică.

Am apreciat ritmul alert și acumularea tensiunii, pînă pe la jumătatea filmului. Sunt multe prim-planuri care ne ajută să observăm mai bine mimica actorilor.

  • Ivanov este firesc în cea mai mare parte.
  • Fotomodela Catrinel Menghia își spune replicile ca și cum ar recita o poezie învățată pe dinafară (scenele nude însă compensează acest impediment).
  • Actorii spanioli sunt credibili în rolurile de răufăcători.
  • Procuroarea Rodica Lazăr se putea strădui mai mult.

Povestea se desfășoară în România și pe insula spaniolă. Dacă în partea spaniolă nu trebuia făcut mare lucru pentru a crea o atmosferă verosimilă, în România a fost cosmetizată un pic ambianța. Îmi vine în minte acum camera de interogatoriu, cam prea hollywoodiană pentru secțiile de poliție de pe la noi. Dar este doar un amănunt puțin important.

Nu este un film de Oscar, dar este un film de coproducție foarte bun, care merită văzut în cinematograf (distribuirea în săli a început de curînd).

La final, o întrebare retorică: în afară de Ivanov, Titieni și Vasluianu, n-a mai ieșit nimic din UNATC?


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.