FILM “Moromeții 2” de Stere Gulea


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 6 min)

Nostalgia vinde.

Pentru prima oară după Revoluția din ’89, am stat la coadă la un film românesc. Biletele le luasem din timp, dar la Sala Palatului nici nu se vedeau ușile din cauza mulțimii. La premiera de gală din 5 noiembrie, sala a fost plină și m-am felicitat că am luat bilete în primul rînd, pentru că așa m-am bucurat pe deplin de prezența pe scenă la final a echipei.

I-a luat ceva timp lui Stere Gulea să purceadă la filmarea lui “Moromeții 2”! Se pare că timpul chiar a avut răbdare cu el. Imboldul și încurajările celor din jur și ale publicului l-au făcut să se înhame la acest proiect. A ales să filmeze cu o echipă aproape total diferită de cea de la prima parte, dar locul turnajului a fost aceeași casă din Talpa (Teleorman), comună transformată pentru două ore în Siliștea Gumești.

Un mic preambul

În 26 aprilie 1998, împreună cu 3 colegi de facultate debarcam în Siliștea Gumești. Voiam să realizăm un reportaj pe care să-l vindem apoi publicațiilor centrale. Am petrecut o zi întreagă în sat, timp în care am vorbit cu urmași de-ai lui Ilie și am cutreierat cîrciumile. A fost uimitor să aflăm că încă și atunci oamenii mai erau supărați pe Marin Preda din cauză că a “mințit” în romanul său în două părți, pentru că în realitate lucrurile se petrecuseră un pic altfel. Sătenii nici atunci nu făceau deosebirea dintre realitate și ficțiune. Uite un fragment din eterna creație:

Ca absolvent de Filologie ce mă aflu, romanele lui Marin Preda au fost unele dintre cele mai importante opere studiate în liceu. Nu m-am oprit la fragmentele din manuale, ci am mers mai departe și am citit și “Viața ca o pradă” și “Delirul”. Dacă acestea două sunt puternic ideologizate și un pic controversate, “Moromeții” are candoarea satului românesc, a familiei “tradiționale” și surprinde începuturile comunismului în România.

Filmul urmează cartea

În ziarul “Dreptatea”, distribuit la intrarea la film, Dana Dogaru spune că speră ca publicul să nu judece partea a doua prin comparație cu prima parte.

Stere Gulea nu s-a aventurat să facă din “Moromeții 2” ceva diferit. A creeat aceeași atmosferă, a filmat alb-negru, a păstrat câteva ziceri de duh ale lui Ilie Moromete. A distribuit însă actori total diferiți (doar Florin Zamfirescu a jucat și în prima parte). Norocul lui este că Horațiu Mălăele este un Ilie Moromete credibil și aproape că nu-ți va fi dor de Victor Rebengiuc în acest rol.

Niculae însă parcă este cu o nuanță mai mult cătrănit în film decît în carte, dar există vreo două scene în care fiul încearcă să-i explice tatălui că își dorește un alt destin decît cel urmat de frații săi și de ceilalți săteni. Faptul că Iosif Paștina este încă student la UNATC se poate observa în mici stîngăcii.

Prim-planurile alternează armonios cu planurile largi și cu filmările cu macaraua, așa că ai răgaz să admiri casa, curtea, părți din sat. La adunarea din piață pentru sprijinirea Regelui Mihai se observă unele repetiții ale bucăților generate pe computer, dar planul larg de sus este atît de scurt încît să nu deranjeze aceste abateri.

Muzica este perfectă, coloana sonoră chiar însoțește imaginile, nu face notă discordantă. Dacă vreți să vedeți filmul la cinema, vă sfătuiesc să mergeți în săli mici, unde acustica este perfectă, pentru că la Sala Palatului ecoul a făcut ca unele replici să nu se înțeleagă (nu e o sală de cinema, totuși).

Echipa la rampă

Pe ultima parte din generic, Maria Dragomiroiu a intrat în scenă cu o lumînare în mînă, cîntînd continuarea melodiei de final. După proiecție, o mare parte din echipă a urcat pe scenă și vederea spectatorilor din primul rînd a fost blocată de un coș cu flori trimis de Klaus Iohannis. 

Stere Gulea a vorbit rar și clar, așa cum face el de obicei. A fost modest, dar a dat de înțeles că nu e rost de “Moromeții 3”, deși producătorul Tudor Giurgiu a făcut o aluzie glumeață la acest lucru.

Horațiu Mălăele a vorbit cu accent ardelenesc cînd și-a închipuit ce-ar fi zis Ilie Moromete dacă ar fi asistat la proiecție. George Mihăiță a “văruit” echipa cu telefonul mobil, probabil era live, dar s-a potrivit de minune cu atmosfera degajată.

Filmul intră oficial în cinematografe în 16 noiembrie și vor fi proiecții de gală în vreo 50 de orașe din țară. Îl recomand nu doar celor care au văzut primul “Moromeții” atunci cînd erau mici, ci și celor care încă mai gustă literatura română, dar și oamenilor preocupați de modul în care comunismul s-a insinuat în țara noastră și a distrus-o iremediabil.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.