4 tendințe în comerțul electronic, cauzate de pandemie


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Că a crescut foarte e-commerce-ul din februarie încoace este deja un adevăr cunoscut de toată lumea; este la fel de cunoscut precum faptul că 5G va adăuga un boost la viteza la net din RO. FB-ul și blog-urile sunt pline de sfaturi despre cum să plătim cu card-ul, cum să evităm contactul cu curierii, cum să dezinfectăm pachetele ș.a.m.d. Există și unele efecte adverse, cum ar fi excedentul de ambalaje care se adună atît în depozitele distribuitorilor, cît și la clienți acasă.

În newsletter-ul „On Tech” de la New York Times, Shira Ovide se uită un pic în viitor și evidențiază 4 tendințe pentru acest an.

1. Vor apărea mini-depozite

Pe măsură ce va crește comerțul online, companiile se vor gîndi serios să deschidă hub-uri în apropierea orașelor mai mici, pentru a livra mai rapid. Dar asta va avea impact și asupra mediului, pentru că e vorba de mai multe mașini pe străzi și de drumuri scurte parcurse de la depozit la destinație.


2. Va mai fi penurie

Magazinele online mari, precum Target și Amazon, deja au limitat cantitatea de produse de bază pe care le poate comanda un client. Dacă însă companiile se vor aproviziona mai mult cu produsele cele mai cerute, asta va însemna costuri mai mari pentru ei și, implicit, pentru clienții finali.


3. Livrarea rapidă va costa mai mult

Companiile vor profita de faptul că avem nevoie acum mai repede de unele produse, pentru că le consumăm masiv în perioada de izolare, așa că vor crește taxa pe livrarea rapidă. Chiar și pînă acum, livrarea „gratuită” era oricum acoperită de taxele pe livrare rapidă percepute altor clienți.


4. Retururile vor fi mai greu de realizat

În Uniunea Europeană, există o legislație comună în materie de drepturi ale consumatorilor. În România, este posibil ca mai multe magazine online să invoce excepția de la retur bazată pe „motive de igienă”, prevăzută în OUG 34/2014. Asta înseamnă că va fi poate mai greu să returnăm produse precum haine și încălțăminte, deoarece firmele trebuie să re-igienizeze aceste produse.


Photo by Macau Photo Agency on Unsplash

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.