1.166 de speranțe luminate, pentru morții Revoluției


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 1 min)

Weekend-ul ăsta, am fost voluntar pentru Asociația Funky Citizens. Am creat și montat o instalație dedicată celor 1.166 de morți ai Revoluției din decembrie 1989. Este vorba despre niște flori artificiale, cu aspect de cale, confecționate din folii de plastic și bețe de lemn, în interiorul cărora licăresc lumînări electrice, alimentate cu baterii de ceas.

Instalația poate fi admirată în perioada 8 – 15 noiembrie, pe spațiul verde de la Biserica Kretzulescu (statuia lui Corneliu Coposu). Această instalație concepută de Răzvan Pascu este o transpunere în realitate a proiectului „Infografia inocenței”, prin care asociația și partenerii săi doresc să readucă în atenția publicului urmările sângeroase ale Revoluției române.

Cele 1.166 de flori luminate reprezintă:

  • 1.007 români uciși după căderea Ceaușeștilor și
  • 159 uciși înainte de fuga dictatorilor, din 22 decembrie 1989, dintre care
  • 43 uciși pe ascuns, în operațiunea „Trandafirul”.

Instalația face parte din „Caravana 80east”, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. În cadrul aceluiași demers este consolidat site-ul Muzeulcomunismului.ro.

Weekend-ul ăsta, mi-am readus aminte cum e să muncești fizic, după atâtea luni de stat în fața laptop-ului, acasă. Pe de altă parte, în timp ce plantam florile artificiale, mă întrebam cum ar arăta un cimitir cu 1.166 de morminte. Apoi am privit acea întindere de lumini, care parcă mergea în sus către Piața Revoluției și mi-am dat seama că este cel mai plin de speranță cimitir pe care l-am văzut vreodată.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.