E-BOOK „The 4D Printed Apocalypse And 13 Other Stories About The Imminent End Of The World” – Vlad Stoiculescu 3


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Vlad Stoiculescu revine. După ce a stat cuminte și a creat, a anunțat această colecție de povestiri în limba engleză. Ca un cititor fidel al fostului meu student de la FJSC, nu puteam să nu parcurg și acest volum.

Și bine am făcut! Povestirile lui Vlad sunt stranii, situate în prezentul digital sau viitorul apropiat dominat de tehnologie. Încă de la primele ecrane ale cărții, am simțit ceva din atmosfera serialului „Zona Crepusculară”: situații ieșite din comun sau situații banale care trec în registrul misterului, personaje complexe și care par că ascund secrete, aparate cu suflet, roboți care nu sunt ceea ce par ș.a.m.d.

Sunt și texte care fac referiri la boli, ceea ce nu mă surprinde, având în vedere că, în cartea „Jucării stricate”, Vlad a făcut monografia propriei sale suferințe și operații în urma unei boli autoimune, totul în cheie umoristică. De altfel, autorul se descrie, printre altele, ca „autor de drame medicale”, în scurta prezentarea din prezentul volum.

E-book-ul cuprinde 13 povestiri, un prolog și un epilog. Niciuna dintre creații nu se numește „The 4D Printed Apocalypse”. Sunt povești inspirate din lumea corporatistă, altele din explorarea spațială, nu lipsesc textele despre industria robotică și unele semi-distopii.

„Black Sunday” mi-a plăcut deoarece, în cadrul acțiunii situate în Praga, orașul gotic, are loc un schimb foarte inedit, care implică persoane și destine.

„Reality Shot” pare inspirat din pandemia prin care trecem și duce la un nivel paroxistic show-urile de televiziune de tip „reality”. Tonul umoristic al povestirii este presărat cu un cinism dezarmant.

De altfel, dacă l-ați cunoaște pe Vlad, v-ați da seama că umorul și ironia din această carte vin chiar din personalitatea lui. De exemplu, în acest fragment l-am recunoscut pe Vlad din realitate, ca și cum mi-ar fi spus aceste lucruri la o bere la terasă:

Harry was the best corporate planning executive on his floor. Nobody could do things better than he did. That was most unfortunate, since nobody knew what Harry was supposed to be doing in the first place. This and a few other tidbits were among the reasons that eventually got our ‘ambitious’ executive fired. The other reasons revolved around the fact that, in 12 years of working for Jord & Luft, only two people knew Harry’s second name. Harry was one of them.

Iar acest fragment pare desprins dintr-un text de pe blog-ul său, bine documentat, ca de obicei:

Your soul is a track record. You start with a blank slate. Then, life happens. Contrary to popular belief, there is no higher purpose. It’s just you and a handful of years. Traces of good deeds, cruel intentions and great discoveries slowly pile up. In other words, your soul is like a browser’s cache, but with less porn and illegal downloads.

„Batteries Not Included” are aerul cyberpunk al povestirilor lui Bruce Sterling și un deznodământ pe cât de simplu pe atât de surprinzător.

„BCC” este un alt text inspirat de lumea corporatistă cunoscută autorului, iar „Some Assembly Required” mi-a dat un pic de gândit până m-am prins de final.

Admir foarte mult că a putut scrie în engleză atît de nuanțat și cred că engleza folosită în carte ar putea fi un exemplu chiar și pentru vorbitorii nativi. Evident, am avut nevoie de dicționar de multe ori, pentru că engleza lui Vlad, deși este uzuală, espre presărată cu multe sinonime, expresii și cîteva tușe de jargon și argou.

Vă recomand cu toată inima acest volum, mai ales că-l puteți citi fragmentat, când faceți pauze de la statul la birou, în fața laptop-uli. Găsiți e-book-ul la Mondofy, iar în variantă electronică și printată la Amazon.com.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 gânduri despre “E-BOOK „The 4D Printed Apocalypse And 13 Other Stories About The Imminent End Of The World” – Vlad Stoiculescu