Am văzut patru filme de François Truffaut (Cele 400 de lovituri, Sărutări furate, Domiciliul conjugal, Dragoste pe fugă) 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Am profitat de faptul că TIFF Unlimited a introdus o colecție François Truffaut, ca să văd acolo trei filme din seria personajului carismatic Antoine Doinel. Apoi m-am gîndit că e bine să văd și epilogul seriei.


Cele 400 de lovituri (1959) ✭✭✭✩✩

Antoine Doinel este un băiat neastîmpărat, într-o familie cu un tată vitreg și o mamă căreia îi place să calce strîmb. Așa că nu e de mirare dacă începe să nu-l mai intereseze școala, să fie atras de mici furtișaguri și să învețe să-i manipuleze pe adulți. Din pedeapsă în pedeapsă, Antoine se maturizează treptat, cu sacrificii destul de mari.


Sărutări furate (1968) ✭✭✭✭✩

Antoine înregistrează eșec după eșec la nivel profesional (nici armata nu-l dorește). Copilăria lui tumultuoasă îl urmărește și a lăsat urme adînci în personalitatea lui. Singura scăpare este iubirea, dar nici aici tînărul nu este experimentat. Christine este cea care-l acceptă așa cum este și cei doi încep o relație firească, plină de optimism.


Domiciliul conjugal (1970) ✭✭✭✭✩

Doinel este acum căsătorit și se poate spune că are un mariaj fericit. Printr-o mișcare puerilă însă, el se îndrăgostește de o japoneză cu care constată că n-are ce vorbi. Între vopsitul florilor și un copil de crescut, nu se poate dezvolta pasiunea lui exotică. În cele din urmă, băiețelul Antoine devine bărbat, cu ajutorul soției sale.


Dragoste pe fugă (1979) ✭✭✭✩✩

Antoine Doinel nu apucă să se “bucure” de proaspătul divorț de Christine, pentru că este din nou pe fugă: job-ul e la limită, iubirile din trecut îl bîntuie, nu are un plan clar. Acest film evocă momente din toate celelalte trei, pe măsură ce Colette citește cartea lui Doinel și conversează cu el. Nu avem un deznodămînt clar, dar știm că Antoine va fi bine. Doar a trecut prin atîtea lucruri!


::: Seria Am văzut trei filme :::


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Am văzut patru filme de François Truffaut (Cele 400 de lovituri, Sărutări furate, Domiciliul conjugal, Dragoste pe fugă)

  • Csicsak ecaterina

    Am văzut un film ‘Dragoste pe fugă ” și aș mai vrea o dată,dar nu l am găsit pe internet ( ce an găsit este cu totul altceva ). Dacă aș putea găsi pe cineva care m ar putea ajuta…