DOCUMENTAR “Q: Into the Storm” (2021) ✭✭✭✭✭


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Probabil că cineva care aude pentru prima oară despre QAnon va avea două reacții una după alta: mai întâi surprindere extremă, apoi un hohot de râs sănătos. Ce altceva poți face când auzi că sunt oameni pe tot Globul care cred că lumea e condusă din umbră de un grup de bogați puternici (afaceriști, staruri de la Hollywood) care au două mari pasiuni – mâncatul copiilor nou-născuți și sexul cu minori?

Ei bine, că râdem sau nu, conspirația asta a dominat lumea câțiva ani, de prin 2017. Anul trecut s-a vorbit mai mult despre asta, în contextul alegerilor din SUA. Există și o continuare la povestea cu mâncatul copiilor: conform conspirației, Donald Trump a fost desemnat ca lider mondial, care să rezolve această criză și să-i depisteze și să-i pedepsească pe canibalii pedofili. După înfrângerea lui Trump, QAnon a slăbit din intensitate, nu înainte de a revendica în parte atacul asupra Capitoliului. Acum mai sunt mici răbufniri, cum ar fi faptul că Oprah Winfrey, chipurile, purta o brățară de urmărire specifică infractorilor, la interviul cu prințul și prințesa renegați de la Buckingham.

Documentarul “Q: Into the Storm” va fi difuzat de HBO Max începând cu 21 martie. Conține șase episoade și sigur îți va produce reacții dintre cele mai diverse: uimire, consternare, indignare, curiozitate și râs. Documentarul are două scopuri principale: să explice rădăcinile și teoria din spatele acestei conspirații și să dezvăluie cine este acest Q, cel care a început isteria publicând mesaje care păreau cifrate, pe platforma 4chan (și apoi, pe 8chan).

Conspirații istorice, personaje noi

QAnon nu este ceva nou. Teorii ale conspirației au existat de când lumea. Chiar și astăzi sunt oameni idioți care cred că vaccinurile provoacă autism și că Terra este plată. Această nouă teorie preia de fapt elemente de la mai multe conspirații mai vechi. Se poate spune că fenomenul a fost creat de câțiva utilizatori de net plictisiți de Anonymous și Wikileaks.

Partea de început a documentarului se focalizează pe adepții acestei conspirații. Par oameni cu capul pe umeri, până când li se pun întrebări. Una dintre adepte spune la un moment dat că numai simplul fapt că se vorbește despre o rețea mondială ascunsă de pedofili demonstrează că este ceva adevărat în asta, dar și în alte teorii, precum aceea că Pământul nu e rotund. Logică de fier! 😃

Este admirabil efortul lui Cullen Hoback de a strânge informații, a filma în diverse locuri din lume, a se strădui să dezlege ițele acestui caz, timp de mai mult mult de trei ani. De la același realizator, vă recomand “Terms and Conditions May Apply”. Hoback se implică în mod subiectiv în acest documentar, își exprimă părerile, intervine atunci când este cazul. Asta face din acest film un documentar atipic, la granița cu filmul artistic. De aici și acest trailer de tip “film de la Hollywood, cu acțiune, suspans și nerecomandat minorilor”:

Q, acest moșulică din spatele măștii de vrăjitor

Este admirabil în film că există și oameni care-și dedică timp și efort pentru a demitiza conspirația QAnon și a explica ce se află în spate. Pe de altă parte, este suspect cum oameni precum Jerome Corsi, cel care a adus în mainstream teoria “Q”, nu mai crede în ea după câteva luni. De asemenea, este curios că adepții lui Q nici măcar nu au citit direct mesajele acestuia de pe 8chan vreodată, ci s-au mulțumit cu site-uri care au agregat aceste mesaje, cum ar fi Qmap.pub.

Partea cea mai interesantă a documentarului este căutarea identității lui Q. Până la final, veți afla cine a fost acesta și de ce acum nu mai este activ. Dar interesant este că, în tot acest proces, în care ai crede că dai peste oameni inteligenți și proiectivi, constați că totul e un joc amărât al unor oameni cu inteligență medie, dar cu unele abilități, precum cea de persuasiune, dar și cu unele accente de mitomanie.

Vă recomand documentarul, când va apărea și la noi, pentru că este informativ, distractiv și conectat la lumea digitală uneori nebună de azi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.