FILM „Anii noștri de glorie”/ „Gli anni più belli” de Gabriele Muccino


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Înainte de toate, cred că o traducere mai bună a titlului ar fi fost chiar „Anii cei mai frumoși” sau „Anii noștri cei mai frumoși”. Acea „glorie” strecurată acolo sugerează ceva fapte de vitejie sau se poate referi la latura profesională a vieții. Iar filmul este de fapt povestea simplă a 40 de ani din viața a patru prieteni, nu cine știe ce aventuri nemaipomenite care ar presupune ceva glorie la mijloc. Am aflat însă că nu a fost aleasă această traducere pentru că ea mai fusese folosită la filmul „La Belle Époque”.

Trei băieți și o fată ne poartă din Italia anilor ‘80 până în prezent, într-un carusel al emoțiilor pe care le poate trăi oricare dintre noi. „Anii noștri de glorie” este despre prietenie, generozitate și bucuriile tinereții.

Filmul va fi distribuit din 6 august în cinematografe, de Independența Film.

Giulio (Pierfrancesco Favino), Gemma (Micaela Ramazzotti), Paolo (Kim Rossi Stuart) și Riccardo (Claudio Santamaria) sunt patru adolescenți idealiști și de nedespărțit. Din Italia anilor ‘80, când devin prieteni, și până prezent, viețile lor se intersectează constant și împărtășesc succese și eșecuri, vise și dezamăgiri care se suprapun într-o mare poveste de prietenie și iubire. Suntem martorii vieții lor, dar și ai schimbărilor din societate. Totul se întâmplă într-un decor cât se poate de italian, cu o coloană sonoră pe care se regăsește piesa „Gli anni più belli” a lui Claudio Baglioni, care a și dat titlul filmului.

Cel mai mult am apreciat atmosfera generală a filmului: totul este învăluit în bucurie, exuberanțăm, poftă de viață. Nu știu prea multe despre spiritul italian, dar îmi închipui că așa este viața în țara discuțiilor lungi și aprinse, a mâncării gustoase și a vinului bun. Și veți avea parte de ceva băut în acest film!

Tema aceasta a relațiilor de amor într-un grup mixt nu este nouă, mai există destule pelicule pe acest subiect (și seriale – aici îmi aduc aminte de celebrul „Beverly Hills 90210”). Iar Gemma este cea care oscilează în grupul de trei bărbați, transformând prietenia veche de zeci de ani în iubire. De fapt, filmul este inspirat din mai vechiul „C’eravamo tanto amati” (Ne-am iubit atât de mult) al lui Ettore Scola.

Grupul este legat prin dragoste, experiențe comune, ajutor reciproc permanent, obstacole. Cu toate acestea, fiecare dintre cei patru își păstrează independența și se lasă unul pe celălalt să cadă și să se ridice prin forțele proprii. Doar când unul din grup este la capătul puterilor, apar, ca prin miracol, ceilalți prieteni și-l ajută.

Dincolo de dramele personale și de neînțelegerile la comun, grupul celor patru prieteni rămâne legat, chiar și după 40 de ani, iar simbolul cel mai evident al acestei idei este dragostea care se infiripă spre final între Sveva and Leonardo (fiica lui Giulio și băiatul lui Paolo). Poate în asta constă „gloria” din titlu, în faptul că un ciclu se încheie și un altul pornește, ca roata eternă a vieții oamenilor.

Filmările pentru „Anii noștri de glorie” au început în iunie 2019, la studiourile Cinecittà și Roma, Napoli și Ronciglione, iar cinefilii vor fi fericiți să regăsească diverse referințe la filme clasice precum „Amarcord” și „La dolce vita”. Filmul a fost lansat în Italia în 2020 și a înregistrat un succes de casă remarcabil, mai multe săptămâni la rând.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.