FILM „Mandibule” (2020)


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Dacă ai fi vrut să mergi cu un prieten la film și el ți-ar fi cerut să-i spui pe scurt despre ce este vorba, probabil ai fi zis: „A, destul de simplu! Sunt doi tipi tinerei, dar fără căpătâi, care încearcă să facă un ban semi-cinstit și acceptă o misiune care implică transportul unei valize cu o mașină. Unul dintre ei fură mașina, dar apoi ambii constată că, în portbagajul ei, se află o… muscă enormă. Așa că schimbă planul și decid să dreseze musca, pentru a o exploata, ca să facă și ei niște bani semi-cinstiți…” Iar în acel moment prietenul te va opri și va spune că are alte planuri decât mersul la cinema.

Dar tu vei insista și-i vei spune că e un film francofon, cu un umor subtil, cu două personaje care-i vor aminti de cei din „Dumb & Dumber” (deși, sincer, cine-l poate egala pe Jim Carrey?). Atunci prietenul tău se va înmuia și-ți va cere detalii. Acum că ai atenția lui, trebuie să-i spui că dialogurile sunt spumoase, pe alocuri absurde și comicul de situație îi va sugera comediile de prin anii ’80, când personajele făceau lucruri aparent absurde, pentru a accentua anumite trăsături.

Îi mai poți spune că sunt personaje adjuvante bine construite, cum este Agnès, cea care țipă atunci când vorbește, din cauză că i-a fost un pic afectat creierul în urma unui accident. Culmea este că tipa e cea care pune paie pe foc. Scena în care ceilalți nu știu cine a mâncat cățelul și o bănuiesc pe Agnès este hilară 150%!

Cam în acest moment trebuie să se întâmple ceva: ori prietenul este convins și merge cu tine la film, ori te întreabă de ce vrei să vezi filmul, din moment ce știi atâtea despre el.

Dar să lăsăm prietenul și să vă spun despre senzația pe care am avut-o în timpul vizionării și după aceea: mi se pare că este vorba despre o alegorie. Evident, nu există muște gigantice și ele nu sunt oricum descoperite întâmplător în portbagajul unei mașini furate. Iar dacă este una descoperită astfel, nu poate fi dresată, hai să fim serioși. Mai ales dacă e hrănită cu mâncare pentru pisici, cum e în film. Iar dacă este dresată, probabil că-ți poate aduce mai multe lucruri la comandă decât un ciorchine de banane, cum a făcut Dominique în film (pentru că da, Manu și Jean-Gab i-au dat un nume muștei!).

Vorba lungă strică orice comedie. Vă îndemn să vedeți „Mandibule” la cinema. Este o alegorie despre depășirea condiției și acceptarea statutului atunci când toate semnele par să arate că ți-ai găsit locul pe lume și că mai mult nu poți cere de la soartă. Pare serios ce zic, dar e o comedie de vară, ca un cocktail răcoritor pe o terasă de pe Riviera franceză! Filmul intră în cinema din 18 iunie și este distribuit de Independența Film.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.