SERIAL HBO MAX. „The Informant”, despre a fi informator în Ungaria comunistă


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

M-am bucurat că am fost invitat să văd în avanpremieră primele cinci episoade (din cele opt în total) din serialul maghiar „The Informant”. Mă interesează viața cotidiană în comunismul românesc și am găsit în acest film multe similitudini.

Serialul scris și co-regizat de Bálint Szentgyörgyi este o producție originală HBO Max și a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Geneva.

„Informatorul” are loc în 1985, în spatele Cortinei de Fier, când Geri (Gergely Váradi) pleacă la facultate. El așteaptă cu nerăbdare să cunoască fete și să petreacă și se alătură unui grup de radicali, condus de carismaticul Száva (Márton Patkós). Dar Geri are un secret: este informator al statului totalitar și, pentru a-și salva fratele care are probleme medicale și depinde de unele pastile, este forțat să-și spioneze noii prieteni pentru Securitatea Statului. În timp ce viața lui Geri se schimbă pentru totdeauna – jonglarea cu partidele și dezbaterile politice – el se luptă cu o provocare zilnică: de partea cui ar trebui să fie? Problema devine și mai acută când liderul din ce în ce mai radical al grupului, Száva realizează că printre ei se află un informator.

În primul rând, am apreciat modul în care a fost recreată atmosfera acelor ani, de la costume și obiecte la clădiri și străzi. Ba chiar zărim și vreo două Dacii în acțiune! Miniseria a fost filmată în întregime în Budapesta. Pe de altă parte, te va surprinde „libertatea” acordată de autoritățile comuniste – tineri cu plete care ascultă rock și beau alcool fără restricții, baruri deschise noaptea, seri de vizionat filme piratate pe casete VHS. Este vorba mai curând de o anumită toleranță, un lucru care a existat și la noi, dar într-o doză mult mai mică.

În al doilea rând, scenariul este, pe cât de simplu, pe atât de credibil. Cinismul și lipsa de empatie a securiștilor maghiari se observă încă din primele secvențe, iar aici singura diferență față de securiștii români este că ai noștri erau mult mai violenți. În plus, actorii tineri se implică și conturează caractere puternice, de la liderul grupului comuniștilor din facultate până la anti-comunistul hotărât să schimbe ceva în țară.

Povestea realizării filmului este o rețetă de succes: Szentgyörgyi a scris, regizat și produs primul episod cu banii și prietenii săi. Condus de ambiții mari, a sunat apoi la HBO Europa și le-a arătat unor directori pilotul. A așteptat două luni, timp în care a scris restul episoadelor și a primit veștile bune. Au trecut cinci ani de la acel apel, iar în această primăvară, serialul este difuzat.

„The Informant” va avea premiera cu două episoade în 1 aprilie la HBO Max din 61 de teritorii, iar apoi câte un episod va fi difuzat săptămânal (sunt opt în total).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.