Crăciunurile mele: Decoraţiuni de brad lucrate manual 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

scara-pisicii

Era pe vremea cînd nu ştiam că se numeşte „handmade” ceea ce făceam eu şi nici că sunt cool dacă fac asta. Nu duceam lipsă de bani, dar în fiecare an încercam să creez decoraţiuni noi de brad din ce mai găseam prin casă: ambalaje, lucruri stricate, resturi de material etc. Nu erau scumpe decoraţiunile din magazine, dar erau cam urîte şi aceleaşi în fiecare an.

Scara pisicii

Una dintre cele mai migăloase decoraţiuni, dar uşor de făcut şi de efect. Însemna suprapunerea repetată a două fîşii lungi de hîrtie, de preferinţă colorată. Lipeam vîrfurile şi le suprapuneam pînă terminam fîşiile. La final, lipeam bucăţile astfel create, pentru a face un lanţ de tip „scara pisicii” mai lung. (Instrucţiuni detaliate, pentru pasionaţi)

Steluţe cu glob pisat

Tăiam din carton bucăţi în formă de stea sau brad. Spărgeam un glob ciobit sau urît şi pisam cioburile sub hîrtie, pînă deveneau aproape praf. Ungeam steaua sau bradul din carton cu lipici şi îl tăvăleam prin praful de glob. Lăsam să se usuce, îi ataşam o aţă.

Lanţ din hîrtie

Tăiam fîşii mai înguste sau mai late de hîrtie lucioasă sau ziare/reviste şi le fragmentam. Lipeam capetele pentru a crea zalele lanţului, fără să uit să bag mai întîi hîrtia prin zaua anterioară. La un moment dat, provocarea mea era să fac cel mai lung lanţ. Ajunsesem la vreo 10 metri la un moment dat.

Cadouri false

Îmbrăcam în hîrtie de tot felul cutii de chibrituri, cutii de medicamente, diverse obiecte cubice de prin casă. Le legam cu sfoară ca să pară cadouri în miniatură şi le agăţam în brad.

Globuri umplute cu hîrtie

Sau cu material textil. Simplu: realizam un glob din hîrtie învîrtind hîrtia pînă se uniformiza, apoi îl îmbrăcam în staniol (destul de greu de făcut rost de staniol, pentru că nu existau atunci role la magazin). Luam staniolul de pe rarele ciocolate care aveau aşa ceva, îl nivelam şi-l păstram între paginile cărţilor, ca să rămînă plat.

Vata era folosită pentru a simula zăpada, dar trebuia să am grijă unde pun bucăţelele, să nu ia foc de la instalaţie. Luminile erau beculeţe mici, nu era vorba de LED-uri atunci. Un starter (ca ăla care face să se aprindă neonul) făcea ca lumina să se aprindă intermitent, fără un ritm regulat.

Uneori, rar, cînd prindeam la magazin sau „pe sub mînă”, mai agăţam în brad portocale, prinse cu aţă. Erau momente cînd nu mai aveam lipici şi, mai ales dacă eram la ţară, nu aveam de unde să cumpăr. Improvizam atunci un lipici pentru hîrtie dintr-un amestec de ou şi făină. Lipici bio deci și abia mă abțineam să nu mănînc puțin din el!

Moş Crăciun venea oricum, indiferent de cît de frumos era împodobit bradul, dar asta nu mă demotiva, anul următor o luam de la capăt cu lucrul manual.

Citeşte şi celelalte poveşti din seria Crăciunurile mele.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Crăciunurile mele: Decoraţiuni de brad lucrate manual

  • zapacita

    :D exact de ghirlandele din hartie (lant) imi aminteam si eu ieri pe twitter. si de globuri pisate. Saptamana dinaintea Craciunului era dedicata acestor activitati. Scara pisicii nu-mi iesea, nu aveam suficienta rabdare:)