NEMIRA Mihai Găinușă – Jurnal din viitor 7


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

ACTUALIZARE

Ludmila, să vorbim cum ne întîlnim să-ți dau cartea.

Întotdeauna l-am admirat pe Mihai Găinușă. I-am fost admirator ascuns încă de pe vremea cînd făcea “Tocănița de gazete” la RFI, cînd eu stăteam în cămin, în Leul mic, la 10 metri de clădirea unde avea sediul acest post de radio. Îmi plăcea că vorbea corect românește, făcea poante decente, amuzante, intelectuale.

La fel de mult îmi plăcea la început Cronica cîrcotașilor. Se vedea clar că el era cel care concepea textele. Însă grobianismul lui Huidu și nevoia de audiență cu educație medie au influențat mult calitatea emisiunii și l-au transformat pe Găinușă, în ochii mei, într-un profesionist nevoit să facă destule compromisuri la standarde.

Am fost curios să văd cum scrie Mihai Găinușă cînd nu scrie pentru o emisiune de televiziune. Nu-i rău. Se observă însă un anumit stil… de vacanță. Îmi închipui că a scris colecția de povestiri Jurnal din viitor în vacanțe, alături de familie, între o plimbare cu mașina și o plajă, între un plimbat copilul cu poneiul și o masă la un restaurant recomandat de cele mai respectate ghiduri turistice.

Atmosfera asta transpare, de altfel, din povestirea Doamnele din Ribeauville, un text scris (sau, mai curînd, rescris) din patru perspective diferite. Tot despre călătorii este vorba și în Ultimul zbor, o povestire în care autorul coase o legătură strînsă între zborul cu avionul și cititul unei cărți în pasărea metalică. Tot atmosfera este cea care domină și Hainele și o pereche de șlapi, un text despre o dispariție misterioasă, într-un decor grecesc.

Găinușă are o anumită înclinație către mister, necunoscut, dar și un dram de introspecție și o narațiune parcă desprinsă din celebrele filme western spaghetti. Un amestec dominat de o anumită rigurozitate în alegerea cuvintelor și în crearea unor fraze care să dea detalii, să explice, să pună întrebări și să te facă să citești următoarea frază și următoarea frază…

Mi-au plăcut cel mai mult portretele realizate de autor și descrierile pitorești ale locurilor. Cele opt povestiri din volum vă vor ajuta să descoperiți o scriitură intimă, un stil care vă va aminti de poveștile spuse de cel mai simpatic tip din grup, în jurul unui foc de tabără, undeva la munte, într-o seară cînd nu e nimic interesant la televizor.

Este o carte marcată de unele tristeți ale personajelor, dar care te va înveseli prin textele bine ticluite.

Mihai Găinușă – Jurnal din viitor

 

Anul apariției la Nemira: 2011

Colecția: Diverse

ISBN: 978-606-579-300-2

Nr. de pagini: 176

Preț: 17,94 lei

Cumpără cartea de pe site-ul Nemira

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Cîștigă această carte! Spune printr-un comentariu cu ce asociezi titlul “Jurnal din viitor”. Poate fi o senzație, o amintire, o scurtă poveste ș.a.m.d. Termen: 9 septembrie, ora 21. Predarea cărții se face personal în București, deci cîștigătorul trebuie să locuiască aici sau să aibă posibilitatea să-i fie transmisă cartea prin cineva de aici.

Abonează-te
Anunță-mă cînd apar
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Oana

“Jurnal din viitor”, ca şi titlu, mă face instantaneu să mă gândesc la seria filmelor “Înapoi în viitor” cu Michael J. Fox, unde un adolescent al anilor ’80 ajunge înapoi în timp, în perioada în care părinţii lui erau tineri şi de-abia se cunoşteau. Mi-a plăcut tare mult filmul când eram mică şi l-am văzut mai mult de o singură dată. Un jurnal e clar că îl scrii pe măsură ce se întâmplă lucrurile, aşa că firesc este un jurnal din trecut. Sincer, mă gândesc că o să găsesc ceva supranatural prin paginile scrise de Găinuşă. Ori el consideră că… Read more »

Alex Boiciuc

Titlul ăsta mă duce cu gândul la scrierile lui Caragiale.

Oana.C

Titlul “Jurnal din viitor” imi aduce aminte de cartea “Tunelul” a lui Ernesto Sabato, mai exact de citatul “A trai inseamna a construi amintiri viitoare”. O nostalgie pentru ceva ce nu am trait inca.

Ludmila

Anul 2047. O eleva de liceu primeste de la google books premiul I pentru literatura, deoarece a citit peste 650.000 de pagini, a dat like la peste 50.000 de articole si carti si peste 1.000.000 de internauti au citit cartile si paginile share-uite de catre ea. Iubeste kindle-ul sau la nebunie si, desi a auzit ca exista si carti de hartie, considera ca astea sunt doar pentru mosi si babe, obiecte demodate, antice si de demult… Cand a vazut premiul de la Google books – O vizita la Muzeul National de carte si literatura – a fost cam dezamagita, dar…… Read more »

Gavrila Raluca

“Jurnal din viitor” mă duce cu gândul la un univers demineralizat, la oameni dezbrăcaţi de sentimente şi ,totuşi, răzbind să-şi care existenţele în teatrul permanent al esenţelor de rutină,o poveste despre timp,în timp.

Ana Maria

Jurnal din viitor ma duce cu gandul la o carte cu pagini albe si coperta maronie de piele in care sunt scrise toate gandurile si trairile pe care le-am avrut cu o persoana cu care in viata de zi cu zi nu am avut curajul sa le impart. Nu am avut curajul sa ies din standardele societatii…sa ma detasez si sa rup lanturile. Jurnal din viitor imi imaginez ca ar expune viata simpla, de care cu totii ne temem!

Gabriela

Ma face sa ma intreb cum voi fi eu peste 10 ani, daca imi voi fi realizat tot ce mi-am propus, sau daca, dimpotriva, voi fi o alta femeie care regreta ca nu a facut alegerea corecta atunci cand i s-a oferit ocazia. Ma face sa ma intreb daca peste 10 ani voi scrie, iar daca da, oare va fi altceva, oare voi scrie altfel decat toti ceilalti scriitori? ” Jurnal din viitor” e un titlu care ma sperie, un titlu care parca imi spune ca in fata mea este reusita sau esecul, un titlu care ma face, totusi, sa… Read more »