CARTE + AUDIO (+CONCURS) Omul invizibil – Ralph Ellison 7


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 8 min)

“Omul invizibil” de Ralph Ellison (Editura ALLFA, 2012) este o carte inclusă pe mai multe liste de cărți obligatorii. Titlul amintește, nu întîmplător, de volumul lui H. G. Wells, pentru că ideea de bază este cam aceeași. De altfel, traducătorul Ovidiu-Gheorghe Ruța se leagă de acest detaliu în postfață și arată că invizibilitatea din ambele romane este determinată social. Este vorba despre păturile sociale invizibile în cartea de față și despre caracterul insignifiant al individului în creația lui Wells.

Sunt un om invizibil. Nu sunt o nălucă dintre acelea care îl bântuiau pe Edgar Alan Poe, nici vreo ectoplasmă desprinsă din filmele de la Hollywood. Sunt un om în carne şi oase, făcut din ţesuturi şi lichide fiziologice, ba chiar s-ar putea spune că am şi creier. Trebuie să înţelegeţi că sunt invizibil doar fiindcă oamenii refuză să mă vadă. […] Nu mă plâng, nici nu protestez. Câteodată e un avantaj să nu fii văzut, deşi, de cele mai multe ori, invizibilitatea îţi pune nervii la încercare. Atunci cei cu vederea slabă se lovesc mereu de tine. Adesea, te îndoieşti că exişti. […] Când te simți astfel, resentimentele care te încearcă te fac să te lovești și tu de oameni.”

În același spirit, personajului principal din cartea lui Ellison nu i se pomenește numele, dar acesta își schimbă numele atunci cînd este propulsat drept purtător de cuvînt și public speaker al unei Frății ce are drept scop obținerea de drepturi sociale pentru negri, dar care este finanțată în principal de albi.

O geantă cu speranțe

Omul nostru din roman pleacă din Sud pentru a-și încerca norocul în Nordul considerat avangardist în perioada post-sclavagistă a anilor ’20 – ’50. În copilărie, este umilit, în adolescență este nevoit să abandoneze școala, acuzat pe nedrept de o ofensă adusă unui alb. Ajuns la New York, bate la ușa a 7 presupuși oameni sus-puși, avînd în geantă 7 scrisori de recomandare sigilate, scrise de directorul școlii. Abia la a 7-a încercare cineva catadicsește să stea de vorbă cu el. Drumurile prin oraș, pe la diverse sedii de firme și birouri particulare, mi-a adus aminte de filmul „Pursuit of Happyness“, unde un comis-voiajor își cară prin metropolă fiul și un aparat pe care încearcă să-l vîndă.

Debusolat dar fără să-și fi pierdut speranța, personajul principal ajunge să aibă vreo două ocupații pînă cînd este racolat de Frăție, o organizație misterioasă mixtă din punct de vedere rasial. Omul nostru simte că are o chemare pentru discursuri publice care să însuflețească audiența, dar treptat își dă seama că Frăția nu este cu nimic diferită de societatea care-i administrase cîteva lovituri pînă atunci. Încearcă să se refugieze în cîteva relații personale, dar conflictele interrasiale se întețesc și este luat de tăvălugul violenței de stradă. Deși romanul are un deznodămînt optimist, istoria de după această carte (apărută în 1952) a dovedit că lucrurile nu s-au îmbunătățit foarte mult în SUA și în lume.

Este o carte scrisă într-un ritm alert, în care scenele se succed cu repeziciune. Autorul nu ne lasă să respirăm, ne duce de la un conflict la altul și nu ne lasă să ne „odihnim“ decît rar, printr-un monolog al personajului principal, un discurs interior al acestuia sau o descriere a unui loc nou. De altfel, aproape fiecare capitol începe cu o descriere, tehnică excelentă pentru ca autorul să scape de această „povară“ și a-și lăsa cititorii să se concentreze pe acțiune.

Orașul copleșitor

Scenele de stradă sunt cele mai pitorești, cu decoruri urbane industriale și cu personaje reprezentative pentru toate păturile societății. La fel ca într-o altă capodoperă a lui H. G. Wells, „Mașina timpului“, Ellison ne prezintă caracterele societății americane din acele timpuri, cu sinceritate dură și fără să ezite să ne servească pilde și frînturi de morală.

În acest fragment audio, tînărul negru ține o cuvîntare la înmormîntarea lui Tod Clifton, un membru al Frăției împușcat de un polițist pe stradă:

[soundcloud]https://soundcloud.com/george-hari-popescu/omul-invizibil-ralph-ellison[/soundcloud]

Omul invizibil-personaj principal trece este asuprit, are idealuri, își face planuri, își asumă responsabilități, cade în deziluzii și abandonează totul, totul luînd aparența unui pelerinaj, a unui ciclu de formare. În cele din urmă, își dă seama că școala abandonată și Frăția care l-a dezamăgit funcționează pe aceleași principii ale puterii. „Invizibilitatea“ de care se vorbește în roman este apanajul oamenilor sărmani, care nu au dreptul să ridice capul în fața asupritorilor, dar și al celor care dețin puterea și care conduc societatea din umbră, ca niște stăpîni invizibili.

Negrii nu controlează școala asta, și în rest nu controlează mai nimic. […] și nu o controlează nici albii. O sprijină, e adevărat, dar eu o controlez. […] Puterea nu are nevoie să fie etalată. Puterea e încrezătoare, sigură pe sine, se pornește de la sine, se oprește de la sine, se încălzește singură și se justifică singură. Când o ai, știi că o ai. […] Acesta perspectivă e un mecanism de putere, fiule, iar butoanele sunt la mine. Gândește-te la asta! Când te pui cu mine, te pui cu puterea, cu puterea albilor bogați, cu puterea națiunii, cu alte cuvinte, cu puterea guvernului!”

Ralph Ellison este un scriitor profund, unul dintre cei mai importanți scriitori de culoare americani. Este un autor care nu se joacă cu vorbele, o persoană meditativă, un scriitor care nu vrea să ne abandoneze lecturii fără să ne facă să cugetăm asupra fiecărui cuvînt spus sau fiecărei idei gîndite de personajele sale. Cartea nu este una de citit pe marginea piscinei sau la iarbă verde, dar cu siguranță este un volum care vă va ajuta să înțelegeți unele aspecte ale culturii americane și vă dă o lecție despre toleranță și conviețuire.

Cartea poate fi cumpărată de la:


CÎȘTIGĂ ACEASTĂ CARTE!

Editura ALLFA oferă această carte unui cititor îndrăzneț care va scrie 3 rînduri într-un comentariu aici. Întrebarea este deschisă: de ce ați vrea să citiți cartea sau cui și de ce ați recomanda-o? Pentru inspirație, ascultați fragmentul audio de mai sus și/sau citiți un fragment din volum. Concursul este deschis pînă în 2 aprilie inclusiv. Editura va trimite cartea la adresa specificată de cîștigător. Succes!


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

7 gânduri despre “CARTE + AUDIO (+CONCURS) Omul invizibil – Ralph Ellison

 • Dana Dumitru

  Nu stiu daca mai am voie sa particip, dar imi asum riscul. As vrea sa citesc cartea pentru ca in afara de “Coliba unchiului Tom” nu-mi amintesc sa fi citit vreun alt roman al carui protagonist sa fie negru si pentru asemenarea pe alocuri cu „The Pursuit of Happiness“, un film exceptional.

   • Dana Dumitru

    Interesanta explicatie. Sincer nu bagasem de seama ca e scris cu “y”, dar cand am scris eu asa mi-a venit din reflex sa scriu cu “i” fara sa incerc sa fac vreo corectie la textul tau. De multe ori nu vedem padurea de copaci.

 • Iulian Bernea

  Eu as vrea s-o castig pentru ca sunt curios care e legatura dintre aceasta carte si cele ale lui H.G. Wells de care ai amintit.

 • Simona

  Omul negru-omul invizibil nu-i o metaforă prea subtilă, ba destul de evidentă în lumina istoriei. Dar romanul pare interesant din prisma trăirilor psihice ale personajului narator (mi se pare mie sau el nu este niciodată identificat după nume?) și a atmosferei încărcate a orașelor americane din acele timpuri.

  La o simplă căutare aflai că volumul ocupă un onorabil loc 19 în topul celor mai bune 100 de cărți în limba engleză ale secolului XX, și este receptat în acceași notă cu Amintirile din subterană dostoievkiene.

  Aș recomanda-o unui student la Litere care se ocupă de literatura engleză și se specializează pe literatura afro-americană.