TOP 10 al filmelor din 2016


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Și anul acesta am avut timp de filme, seara sau în weekend și am putut continua seria “Am văzut 3 filme”. M-am uitat puțin în urmă și iată care consider că sunt cele mai frumoase / interesante filme din 2016.


10. Septembrie în Shiraz (2015) ✭✭✭✭✩

După romanul scris de Dalia Sofer. Acțiunea în timpul revoluției din Iran. Din păcate, filmul este schematic, apropiat de documentar, nu redă profunzimea psihologică a cărții. Adrien Brody este însă bine ales pentru personaj, iar Salma Hayek-Pinault se străduiește să fie soția puternică a lui Amin. Ia uitați aici.


9. The Martian (2015) ✭✭✭✭✩

Despre experimentele din anii ’60 ale lui Stanley Milgram despre voința oamenilor de a se supune autorității. Film realizat în stil documentar, cu diverse tehnici menite să te facă să plonjezi în acea epocă. Am apreciat participarea Winonei Ryder, îmi era dor de ea. Ia uitați aici.


8. Hunt for the Wilderpeople (2016) ✭✭✭✭✩

Este prietenia dintre un adult orfan și un puști orfan, dar nu este atît de banală cum poate ați mai văzut prin alte filme. În primul rînd, datorită personalității deosebit de colorate a puștiului, apoi prin situațiile comice și nu în ultimul rînd grație decorului extraordinar din Noua Zeelandă (mare parte din acțiune se petrece în pădure). Este cu siguranță un film înduioșător și memorabil. Ia uitați aici.


7. Mustang (2015) ✭✭✭✭✩

Cinci fete rămase fără părinți sunt crescute de unchiul și mătușa lor, într-un regim destul de strict chiar și pentru Turcia. După o copilărie zbuciumată, vine o maturizare forțată, vin căsătoriile aranjate șl vin dramele din iubire sau neadaptare. O tragicomedie într-un mediu cultural un pic (mai mult) diferit de cel din spațiul est-european. Ia uitați aici.


6. Money Monster (2016) ✭✭✭✭✩

George Clooney este un Moise Guran american, care le explică cetățenilor în ce e bine să-și bage banii dacă vor neapărat să-i piardă, într-o emisiune TV de mare succes. Schimbarea se produce cînd un cetățean simplu îl ia ostatic. Se ajunge la un film plin de suspans, cu accente umoristice, cu morală (cum îi stă bine filmului american). Ia uitați aici.


5. Queen and Country (2014) ✭✭✭✭✭

Războaiele armate s-au terminat, dar războaiele psihologice dintre tinerii ofițeri și cei trecuți prin foc și sabie abia au început. O poveste cu șicane între soldați de diferite grade din armata britanică, cu nevoia de conflict, cu ceva amor, dar totul împachetat într-un decor pitoresc și pigmentat cu poante. Ia uitați aici.


4. The Master (2012) ✭✭✭✭✭

După război, un soldat la Marină pică într-un mix de depresie, psihoză și schizofrenie. De asta profită Maestrul, conducătorul unei secte numite The Cause. Printr-o metodă inventată de acesta, încearcă să-l aducă pe marinar pe calea cea bună. Am apreciat foarte mult montajul și ritmul alert întrerupt de unele scene lente, menite să ne transmită încărcătura psihologică a “procesării” practicate de Master. Ia uitați aici.


3. Cafe Society (2016) ✭✭✭✭✭

În stilul clasic al lui Woddy Allen, această comedie/dramă se axează pe relații și afaceri, dar ne și explică transfigurarea unui tînăr plecat cu visuri la Hollywood și întors la New York din cauza unei decepții sentimentale. Un film alert, cu dialoguri bogate și spumoase și cu atmosfera anilor ’30-’40 în SUA pline de culoare și acțiune. Ia uitați aici.


2. Men and Chicken (2015) ✭✭✭✭✭

Ați auzit probabil de acest film danez despre niște frați extrem de ciudați, rezultate ale unor experimente genetice ale tatălui lor. Și probabil că este considerat un film cult. Dar adevărul este că sunteți în fața unui film amuzant, trist, violent, dramatic, misterios și cu o anumită filosofie despre joaca omului de-a Dumnezeu. Ia uitați aici.


1. Wolf Totem (2015) ✭✭✭✭✭

Poveste din stepă cu un pui de lup simbol, despre traiul oamenilor în natură și despre luptele lor interne. Acest film chinezesc merită două ore de atenție pentru peisajele nemaipomenite și pentru lecțiile despre viață oferite simplu, fără multe înflorituri. Ia uitați aici.


Voi ce filme ați văzut și care v-au impresionat în anul care a trecut?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.