FILM “Balanța” de Lucian Pintilie (versiunea restaurată 4K)


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Am un mare respect pentru filmele mai vechi de 20 de ani, filmate pe peliculă, care încă se văd și se aud bine și acum. Desigur, există și rateuri, dar majoritatea filmelor românești vechi pe care le-am văzut au o calitate demnă de cinematografele de azi.

Însă calitatea versiunii restaurate a filmului “Balanța” de Lucian Pintilie este excepțională! În prezentarea de la premiera de gală de la TNB din 4 februarie, Tudor Giurgiu a explicat că echipa de restaurare a petrecut 6 luni pentru a curăța cele peste 150.000 de fotograme de urme de praf, de zgîrieturi și pentru a optimiza coloana sonoră.

Negativul original al filmului a fost digitializat în laboratorul Hiventy din Franța, iar restaurarea în 4K a fost realizată în România de studioul Avanpost Media, cu sprijinul și consultanța directorului de imagine Florin Mihăilescu, un apropiat al regizorului Lucian Pintilie. Versiunea restaurată a filmului „Balanța” a avut premiera mondială în luna octombrie 2019, la “Lumière – Grand Lyon Film Festival”, în prezența doamnei Marie-France Ionesco  și a regizorului francez Christian Carion.

Pe ecranul mare de la TNB, filmul s-a văzut foarte bine și s-a auzit mai bine decît orice alt film românesc pe care l-am văzut la cinema. Este păcat însă că nu avem un cinematograf construit de stat, la standarde moderne și destul de mare încît să găzduiască evenimente precum premierele de gală.

Despre filmul în coproducție Ro-Fr lansat inițial în 1992, nu prea mai am ce să spun în plus față de cronicile publicate. “Balanța” a înregistrat un număr impresionant de spectatori în ţară și a fost difuzat în Europa şi pe continentul american. Creația a fost primită foarte bine în Franța și colaborarea România-Franța a durat, iar acum restaurarea a fost sponsorizată de BRD, o bancă de origine franceză.

Acest act cultural de digitalizare a unui film valoros nu va fi singular, ci face parte dintr-o serie de revigorare a celor mai bune filme autohtone.

Vă îndemn 100% să mergeți să vedeți filmul în cinematografe, începînd din 6 februarie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.