GPeC SUMMIT noiembrie 2018: mai mare, mai șmecher, mai matur


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 20 min)

Foto: Alin Dobrin (vezi albumul de pe FB)

Ehei, dragii moșului, multă vreme a trecut de cînd sunt implicat în GPeC Summit direct (în organizare) sau indirect (prin TRUSTED.RO)! Așa că am avut răgazul de a vedea transfigurările acestui complex de evenimente (Summit, Gală, Școală de Vară, cursuri intensive) și de a trage niște concluzii. Iar după ce am văzut anul ăsta, în 12-13 noiembrie, sala de la Crystal Palace Ballrooms arhiplină, pot spune că GPeC a trecut de adolescență și se avîntă în maturitate!

A 13-a ediție de GPeC Summit a pus pe condica de prezență speakeri internaționali autori de cărți, pe care-i urmăriți pe Twitter și ale căror speech-uri le-ați văzut la TED sau TEDx. Pe de altă parte, speakerii și specialiștii români care au urcat pe scenă sunt cei mai buni și le vedeți numele zilnic în Feedly, la știri sau pe site-urile dedicate.

Anul acesta, am fost mai blogger oficial decît în alte dăți, am avut timp să văd și să ascult, avînd în vedere că restul echipei GPeC s-a ocupat (admirabil chiar!) de postări prin social media și pe unde mai umblă omul modern.

A fost prima ediție GPeC Summit cu aplicație de mobil – în fază beta, că-i mai greu la început, cea mai importantă funcționalitate a ei fiind aceea de a pune întrebări celor de pe scenă.

Aplicația GPeC a fost dezvoltată de Breeze Mobile

Dacă sunteți curioși, descărcați-o:

Vă împărtășesc mai jos cîteva din notițele, pozele și video-urile de la GPeC Summit 12-13 noiembrie 2018.


Liderul eMag e și mai pregătit de Black Friday

De la Iulian Stanciu, șeful de la Emag.ro, am aflat că gigantul tocmai a deschis un nou depozit în afara Bucureștiului, cu cifre impresionante, la timp pentru Black Friday-ul din acest an.

Pe de altă parte, returul este mult mai ușor de făcut acum și banii sunt returnați imediat clientului. 

În curînd, eMag va lansa o platformă educațională pentru marketplace, pentru a-i educa pe clienții-companii care vînd acolo. Vor fi în jur de 100 de filmulețe educative.

Din ianuarie, eMag se va lansa și în fulfillment. Compania nu are în vedere un exit către Amazon sau către alt gigant global, ci vrea să ducă afacerea locală mai departe.

Cît despre recenziile de pe site, moderarea se face manual, dar există și algoritmi care scot în față anumite opinii utile clienților, pe baza voturilor de la consumatori. Aceiași algoritmi sunt capabili să depisteze recenziile luate cu copy-paste din alte părți sau opiniile scrise de concurență.


Nir Eyal și Modelul Capcanei, Rafel Campos și new retail-ul

Ca să intru un pic în starea de GPeC Summit, am citit cartea lui Nir Eyal despre metodele de a impune comportamente predictive la potențialii consumatori. Pe scenă, speaker-ul a făcut de fapt un rezumat al cărții și a oferit cîteva studii de caz.

Modelul Capcanei conține 4 elemente (faze):

 1. Trigger-ii (interni și externi)
 2. Acțiunea
 3. Recompensa variabilă
 4. Investiția
Nir Eyal, despre cum să-i faci pe clienți dependenți de produsele tale

Modelul Capcanei descris de Nir Eyal conține 4 elemente (faze):1. Trigger-ii (interni și externi)2. Acțiunea3. Recompensa variabilă4. InvestițiaMică recenzie a cărții lui: https://www.cyberculture.ro/2018/10/17/carte-captivat-nir-eyal/#GPeCSUMMIT #StayHooked #CraftedToInspire

Publicată de George Hari Popescu pe Luni, 12 Noiembrie 2018

Eyal consideră că un produs sau serviciu oferit oamenilor trebuie să le scurteze “durerile”. Acestea din urmă pot fi: plictiseala, singurătatea, deznădejdea, lipsa de motivare profesională etc. De exemplu, plictiseala poate fi alungată cu Instagram sau Pinterest, singurătatea cu Facebook, lipsa de motivare profesională cu Linked ș.a.m.d. Ceea ce oferi tu potențialilor clienți pot fi vitamine (le creezi un tonus pe termen lung și ei vor reveni la produsul tău) sau calmante (le rezolvi o problemă de moment și ei vor reveni cînd vor resimți acea durere).

Am profitat de prezența lui Nir Eyal la eveniment pentru a-i cere un autograf pe coperta digitală a cărții sale.

Rafael Campos de la Vtex a explicat că procesul de digitalizare pornește din interior și se dezvoltă în exterior:

 • Regândește modul de organizare al companiei
 • Customer journey – mult mai importantă decât crezi
 • Creează valoare, creează ceva unic în care clientul chiar să creadă
FIVE STRATEGIC DECISIONS THAT YOU MUST TAKE TODAY TO (MAYBE) SURVIVE FOR THE NEXT TEN YEARS

GPeC Summit November 12-13: "FIVE STRATEGIC DECISIONS THAT YOU MUST TAKE TODAY TO (MAYBE) SURVIVE FOR THE NEXT TEN YEARS" – Rafael Campos (VICE PRESIDENT VTEX)#GPeCSUMMIT #StayHooked #CraftedToInspire

Publicată de George Hari Popescu pe Luni, 12 Noiembrie 2018

Apropo de new retail, participanții la summit au primit la intrare card-uri Revolut nenominale. Mulți dintre ei nu auziseră de acest fintech, dar, din reacțiile de pe FB, cred că vor încerca serviciile companiei. Dacă aveți răgaz, citiți aici un pic despre Revolut și alte fintech-uri asemănătoare.


Brad Geddes și veștile despre Google Ads

Prezentarea lui Brad Geddes a fost mai tehnică decît mă așteptam, dar bănuiesc că a fost utilă celor care practică zilnic marketingul online. Google face schimbări constant în ceea ce privește platforma de Ads. De exemplu, acum  Exact match nu mai înseamnă exact match :-)

Când observi anumite pattern-uri în rata de conversie din Google Ads, încearcă să suprapui modelul peste problemele/interesele/programul celor care convertesc pe site-ul tău.

GPeC Summit November 12-13: "PRACTICAL TIPS & TRICKS FOR GOOGLE ADS IN E-COMMERCE 2019" – BRAD GEDDES (CO-FOUNDER Adalysis)#GPeCSUMMIT #StayHooked #CraftedToInspire

Publicată de George Hari Popescu pe Luni, 12 Noiembrie 2018

Printre greșelile comune care duc la scăderea CTR-ului, se află ofertele expirate încă promovate din contul Google Ads.


Elisabeta Moraru și cum se vede BF la Google

Fostea mea studentă Eli Moraru, acum șefă la Google România, a oferit cîteva statistici din interior. Ea a spus că oamenii caută produse tot weekend-ul de Black Friday, dar nu numai atunci. Cele mai căutate produse sunt telefoanele, televizoarele, ceasurile, mobila.

DATA TURNS INTO INSIGHTS

GPeC Summit November 12-13: "DATA TURNS INTO INSIGHTS" – @ELISABETA MORARU (COUNTRY MANAGER GOOGLE ROMÂNIA)#GPeCSUMMIT #StayHooked #CraftedToInspire

Publicată de George Hari Popescu pe Luni, 12 Noiembrie 2018

România e în continuare liderul în CEE în ceea ce privește importanța evenimentului Black Friday: 45% dintre români așteaptă Black Friday pentru a cumpăra online.


Andrei Radu, invitat la propriul eveniment

Pentru prima dată, Andrei Radu, fondatorul și șeful de la GPeC, a vorbit pe scena de la Summit despre cîteva observații de ergonomie Web și pentru mobil.

5 ACTIONABLE UX & CONVERSION OPTIMIZATION TIPS FOR ONLINE SHOPS

GPeC Summit November 12-13: "5 ACTIONABLE UX & CONVERSION OPTIMIZATION TIPS FOR ONLINE SHOPS" – ANDREI RADU (FOUNDER & CEO GPEC)#GPeCSUMMIT #StayHooked #CraftedToInspire

Publicată de George Hari Popescu pe Luni, 12 Noiembrie 2018

Printre altele, el a dat exemple bune și mai puțin bune despre:

 • caseta de căutare
 • paginație
 • formatarea conținutului
 • funcții speciale pentru mobil.

Ross Simmonds recomandă grupurile de Facebook

M-am bucurat că Ross Simmonds a insistat pe comunitățile de pe Facebook ca loc de căutare a inspirației și de oferire de răspunsuri pentru clienți sau potențiali clienți, pentru că sunt implicat de ceva timp în Community Leadership Circles și Facebook tocmai a organizat la București prima ediție de Communities Day.

CONTENT DISTRIBUTION: HOW TO GIVE YOUR CONTENT MORE LIFE

GPeC Summit November 12-13: "CONTENT DISTRIBUTION: HOW TO GIVE YOUR CONTENT MORE LIFE" – Ross Simmonds (CEO Foundation Marketing)#GPeCSUMMIT #StayHooked #CraftedToInspire

Publicată de George Hari Popescu pe Luni, 12 Noiembrie 2018

Din sfaturile lui Simmonds:

 • descoperă grupuri în care oamenii vorbesc despre ceea ce și tu vrei să dezvolți ca subiect, pentru că se leagă de produsele sau serviciile tale
 • creează propriul grup centrat pe industria pe care încerci să o dezvolți
 • poți cumpăra un grup  sau o pagină inactivă cu mulți fani și să reînvii acel canal de distribuție, cu conținut adaptat la interesul inițial care i-a adus împreună.

Firmele de curierat trebuie să cultive încrederea clienților

Nici de data asta n-a lipsit de pe scenă panel-ul de curierat, cu reprezentanți de la toate companiile mari de livrare. Așa am aflat că un miliard de euro a fost încasat de FAN Courier, ca ramburs pentru expedițiile livrate în 2017.

STAGE ON FIRE: E-COMMERCE ON WHEELS

GPeC Summit November 12-13: "STAGE ON FIRE: E-COMMERCE ON WHEELS"#GPeCSUMMIT #StayHooked #CraftedToInspire

Publicată de George Hari Popescu pe Luni, 12 Noiembrie 2018

Cam toți cei prezenți pe scenă au spus că e nevoie în continuare de educație și de cultivarea unei colaborări decente între curieri și clienți. Ei eu făcut apel la proprietarii de magazine să încerce să inspire încredere în curieri către clienți, pentru că astfel se poate ajunge la servicii de calitate.


Dorin Boerescu a adus statistici proaspete de la 2Performant

Sunt de mult timp în rețeaua de afiliere 2Performant, așa că m-am bucurat cînd Dorin Boerescu a urcat pe scenă. El a lansat un calup nou de cifre, din care reiese un comportament atipic al cumpărătorilor români, care fluctuează după ziua din săptămînă și categoria dorită de produse.

STATISTICI ȘI TENDINȚE ÎN COMERȚUL ONLINE DIN ROMÂNIA

GPeC Summit November 12-13: "STATISTICI ȘI TENDINȚE ÎN COMERȚUL ONLINE DIN ROMÂNIA" – Dorin Boerescu (CEO 2Performant)#GPeCSUMMIT #StayHooked #CraftedToInspire

Publicată de George Hari Popescu pe Marţi, 13 Noiembrie 2018
 • August 2016: peste 70% dintre cumpărăturile online erau plasate de pe calculatoare desktop sau laptopuri.
 • Octombrie 2018: 57% dintre vânzările online generate prin marketing afiliat prin 2Performant.com au fost plasate de pe telefoanele mobile ale românilor.

Consultați infograficul, dacă doriți mai multe cifre.


David Meerman Scott și excursia în Antarctica

A fost mare show cu David Meerman Scott! Și el a făcut un rezumat al cărții sale despre noile tehnici de marketing digital. A început cu același exemplu folosit în carte, despre modul în care a reușit să-și convingă soția să meargă cu el în Antarctica. Scott a făcut flotări pe scenă, s-a urcat pe scaun cu picioarele, și- făcut selfie cu fotograful Alin Dobrin!

REAL-TIME MARKETING DRIVES REAL-TIME E-COMMERCE

GPeC Summit November 12-13: "REAL-TIME MARKETING DRIVES REAL-TIME E-COMMERCE" – David Meerman Scott (BESTSELLING AUTHOR & KEYNOTE SPEAKER)#GPeCSUMMIT #StayHooked #CraftedToInspire

Publicată de George Hari Popescu pe Marţi, 13 Noiembrie 2018

Nu a uitat să explice ce este newsjacking – metoda prin care profiți de știri pentru a-ți promova brand-ul și a-ți vinde produsele. Evident, am profitat și de prezența lui pentru a-i cere un autograf pe coperta digitală a cărții.


Raluca Radu a adus 7 ingrediente

Raluca Radu (MTH Digital, Answear) a redus strategia de marketing online la 7 ingrediente esențiale, pe care le-a detaliat.

YOUR E-COMMERCE MARKETING STRATEGY: THE 7-INGREDIENT RECIPE

GPeC Summit November 12-13: "YOUR E-COMMERCE MARKETING STRATEGY: THE 7-INGREDIENT RECIPE" – Raluca Radu (FOUNDER MTH Digital & COUNTRY MANAGER ANSWEAR)#GPeCSUMMIT #StayHooked #CraftedToInspire

Publicată de George Hari Popescu pe Marţi, 13 Noiembrie 2018
 • Strategia ne ajută să nu mai funcționăm în continuu heirup.
 • Ce trebuie să te intereseze: care e audiența noastră, care sunt profilurile principale de buyer persona, ce face concurența noastră?
 • Câteva instrumente pentru a găsi răspunsurile la aceste întrebări: Google Trends, UberSuggest, Keyword Planner, Similar Web, Facebook Info & Ads.
 • Când îți setezi un buyer persona pentru business-ul tău, ține cont de lucrurile care depășesc datele demografice.

Russel McAthy și Liviu Taloi: despre rate de conversie și ecuații

CONVERSION RATE IS BROKEN AND HOW DO WE FIX IT?

GPeC Summit November 12-13 – "CONVERSION RATE IS BROKEN AND HOW DO WE FIX IT?" – Russell McAthy (CEO CUBED)#GPeCSummit #CraftedToInspire

Publicată de George Hari Popescu pe Marţi, 13 Noiembrie 2018
THE SECRET SAUCE OF SMART BUSINESS DECISIONS – YOUR OWN GOOGLE ANALYTICS DATA

GPeC Summit November 12-13 – "THE SECRET SAUCE OF SMART BUSINESS DECISIONS – YOUR OWN GOOGLE ANALYTICS DATA" – Liviu TALOI (CO-FOUNDER ECOMpedia)#GPeCSummit #CraftedToInspire

Publicată de George Hari Popescu pe Marţi, 13 Noiembrie 2018

Gala Premiilor E-Commerce, în ritm de Amadeus și prezentată de Andi Moisescu

În afară de Summit, GPeC înseamnă și competiția magazinelor online, un proces care durează 9 luni. Anul acesta, am făcut parte din juriu și m-am uitat pe criteriile legate de legislația din domeniu. Majoritatea magazinelor au fost în regulă, dar greșeala cea mai frecventă a fost că nu afișau TOATE drepturile utilizatorilor în materie de confidențialitate, deoarece GDPR a introdus cîteva drepturi noi.

Deschiderea Galei Premiilor E-Commerce 2018

GPeC Summit November 12-13 – Deschiderea Galei Premiilor E-Commerce 2018#GPeCSUMMIT #StayHooked #CraftedToInspire

Publicată de George Hari Popescu pe Marţi, 13 Noiembrie 2018

🎉 Suntem în direct la Gala Premiilor eCommerce 2018. 95 de magazine online au intrat anul acesta în Competiția GPeC. 🥂…

Publicată de GPeC – The Most Important E-Commerce Event in CEE pe Marţi, 13 Noiembrie 2018

De asemenea, a fost a doua oară cînd am oferit un premiu de la TRUSTED.RO – „Vocea clienților”. Pe baza notelor de la cumpărători reali și verificați, Janette.ro a avut media cea mai mare în perioada analizată – 9,92.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.