FILM „Ivana cea Groaznică” de Ivana Mladenović


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Am crezut că e un documentar, la începutul filmului. Apoi am observat accentele de film artistic. Pe la mijloc, m-am împăcat cu mine însumi și mi-am dat seama că e un film în stilul consacrat de Ivana Mladenović (vezi „Soldații. Poveste din Ferentari”). Povestea este destul de simplă: Ivana își vizitează părinții și bunica, la Kladovo, pe malul sîrbesc al Dunării. Este prilej de conflicte verbale cu aceștia, de întîlniri pe ascuns cu iubitul ei sîrb cu 13 ani mai mic decît ea și primirea fostului iubit român, alături de iubita acestuia, în timpul festivalului de prietenie româno-sîrbă.

De ce este groaznică Ivana?

Pentru că simte că are probleme medicale, deși analizele spun că nu are nimic. Din cauza asta, părinții consideră că e ipohondră, iar bunica îi condamnă stilul de viață. Dar cel mai mult Ivanei îi este teamă de ce va spune orașul dacă va afla că are o relație cu un băiat de 21 ani, ea avînd 34. Temerea asta a fost una reală, după cum a mărturisit regizoarea la discuția de după avanpremieră.

În rest însă, Ivana este o femeie puternică, cu argumente pertinente, fermecătoare în aceeași măsură în care este enervantă. În acest context, acel „groaznică” devine un motiv în plus să vrei să o cunoști și să-i afli motivațiile interne din spatele comportamentului ei.

Să-ți angrenezi familia într-un film nu e lucru de șagă. Acest lucru a fost dificil pe alocuri, mai ales pentru că tatăl ei este veterinar și nu putea fi mereu disponibil pentru turnaj, iar bunica avea o vîrstă înaintată, deci un nivel de energie destul de scăzut. Cu toate acestea, efortul Ivanei a dat roade și a ieșit un film viu, plin de psihologie, care are ca miez pe de o parte relațiile româno-sîrbe și pe de altă parte relațiile familiale și de iubire.

Scenariul a pornit de la jurnalul personal al Ivanei. Alături de Adrian Șchiop, ea a construit un scenariu verosimil, presărat cu ironie, autoironie și chiar umor, uneori amar. Ivana a recunoscut că a fost inspirată de „Summer Night, Half Past Ten” de Marguerite Duras.

Filmările au angrenat și o parte din orașul Kladovo, unde Ivana era considerată o actriță celebră, deoarece la sîrbi nu contează aproape deloc să fii „doar” regizor.

Amuzant este că fostul iubit român al Ivanei este Andrei Dinescu, iar tatăl acestuia, poetul Mircea Dinescu, apare în scena dinspre final, de pe podul-frontieră de la Porțile de Fier I (Djerdap), cînd spune cîteva cuvinte și recită la ceremonia de acordare a cheii orașului Ivanei.

Din 13 martie, filmul va fi în cinematografe și vă invit să-l vedeți pentru personajul realist – narativ creat de Ivana Mladenović, unul dintre cele mai complexe pe care le-am întîlnit în cinematografia est-europeană.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.