FILM “Berliner” ✭✭✭✩✩ – Mircea Crișan


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Este un nou film din seria celor despre politicienii post-decembriști, dar acesta vine cu o nuanță inedită față de celelalte pelicule. Aici, politicianul este mai uman, mai apropiat de alegătorii săi, deși vârsta și experiența se reflectă uneori negativ în acțiunile lui din timpul campaniei electorale.

“Berliner” nu este un film cu Adrian Titieni (l-a ratat și pe ăsta!), dar este un film cu scena mîncatului ciorbei (de vreo 2-3 ori). La discuția de după proiecția online, regizorul Marian Crișan și monteur-ul Tudor Pojoni au dezvăluit că au tăiat părți din unele cadre-secvență, din dorința de a dinamiza filmul. Consider că au făcut bine, pentru că, altfel, ritmul lent i-ar fi îndepărtat pe mulți spectatori.

Mocanu este un parlamentar moldovean, care, din cauză că trebuie să se ascundă de unele acuzații de corupție, este nevoit să candideze în localitatea Salonta. În timpul turneului său de promovare, mașina îi cedează înainte de intrarea în localitate. Viorel, un localnic care-și petrece timpul muncind pe câmp, se oferă să tracteze echipa electorală (Mocanu, PR-istul și șoferul) pînă la el acasă. Ceea ce trebuia să fie o ședere temporară, cît Viorel i-ar fi reparat mașina, se transformă într-o stabilire a sediului de campanie în casa lui Viorel.

Urmează o serie de gesturi electorale și întîlniri cu presa care stîrnesc amuzamentul prin automatismul lor și prin caracterul tocit, lipsit de sens, ce evocă și campaniile electorale din țărișoara noastră, mereu lipsite de sens și care nu implică destul alegătorii.

Titlul filmului face referire la discursul lui JFK din timpul vizitei la Berlin, cînd a spus: “Ich bin ein Berliner”. Politicianul din film face referire la acest discurs și spune că și el se simte “salontan”.

Ca să demonstreze asta, Mocanu merge cu bicicleta unui sătean, dă mîna cu trecătorii, oferă sfaturi celor care muncesc, se fotografiază cu te miri cine, joacă fotbal. Se construiește astfel un scenariu de relații publice, în care, pentru presă, Mocanu devine brusc prieten cu Viorel și chiar fost coleg de armată!

Am observat că Mocanu vorbește pe un ton ridicat cu sătenii, indiferent de vîrsta acestora, ca și cum orășeanul și politicianul din el ar trebui să se adapteze unui nivel de înțelegere presupus scăzut al salontanilor.

Există cîteva aluzii la evenimente din viața politică românească, precum aruncatul paharului de apă în fața adversarului politic, în timpul unei confruntări televizate sau ticul “altă întrebare”, în cadrul unei conferințe de presă improvizate în fața porții casei lui Viorel.

După cum a spus la discuția de după proiecție actorul Ion Sapdaru (Mocanu; cunoscut și pentru “Afacerea Est”, “A fost sau n-a fost”, “California Dreaming”), parlamentarul din film este simbolul unui eșec al personajelor noastre politice de după Revoluție, un dinozaur depășit, dezorientat în campanie, care candidează la europarlamentare în principal ca să obțină imunitate și să scape temporar de acuzațiile de corupție.

Un alt simbol important este tractorul lui Viorel, un hîrb românesc vechi, peticit. El evocă România și viața politică de la noi, iar promisiunea unui tractor nou din partea lui Mocanu este eterna promisiune a politicienilor români de a schimba ceva în țară. Evident, din film nu aflăm dacă Viorel a primit tractorul modern, dar presupunem că acest lucru nu s-a întîmplat și că Mocanu a dispărut din viața Salontei la fel de brusc cum a intrat.

Sincerul și ospitalierul Viorel se transformă la rîndul lui spre finalul filmului, cînd încearcă să “încurajeze” ilegal voturile pentru Mocanu, în localitatea sa natală. Este un final oarecum dezamăgitor pentru caracterul lui Viorel, dar un final potrivit pentru această creație cinematografică.

Regizorul a precizat că încă mai are povești din regiunea Salonta, iar apoi va merge cu filmele și către alte regiuni ale țării. Din moment ce majoritatea cinematografelor sunt închise, nu vă rămîne decît să urmăriți informațiile online despre modul în care veți putea vedea filmul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.