DOCUMENTAR “Pray, Obey, Kill” (2021) ✭✭✭✭✩


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Nu credeam că voi rezista să văd cele șase episoade ale acestei serii documentare, dar iată că am reușit în două tranșe a câte șase episoade. De altfel, aș pune la puncte slabe durata foarte mare a acestei producții. Consider că lucrurile ar fi putut fi lămurite la fel de detaliat și în vreo trei episoade sau poate chiar într-un lungmetraj de vreo două ore. Desigur, lungimea asta are și ea meritele ei: totul este disecat, ai timp să observi nuanțe și emoții, poți savura muzica de pe fundal și te poți bucura de atmosfera de film thriller creată de realizatori.

Documentarul “Pray, Obey, Kill” va fi difuzat de HBO Europe din 4 aprilie și va intra la HBO Max mai târziu în această lună.

Este vorba despre o serie de morți suspecte survenite într-o comunitate penticostală din orășelul suedez Knutby. În urma scandalurilor iscate după moartea unui pastor și soția unui alt pastor, comunitatea se destramă, după vreo 70 de ani de activitate.

Totul începe în ianuarie 2004, când cei doi sunt găsiți morți în casele lor și este chemată poliția. Urmează o investigație lungă și detaliată, iar suspectul principal este inițial Helge, predicatorul a cărui soție fusese împușcată. Treptat, bănuiala se mută pe o altă membră a congregației, care a făcut cele două crime la îndemnul unei femei considerate în sectă drept “mireasa lui Isus”, îndemn concretizat mai ales prin SMS-uri forwardate pe telefon. Crimele au zdruncinat comunitatea locală și au fost unele dintre cele mai grave din Suedia.

Pas cu pas

Investigația polițienească și procesele sunt analizate și sistematizate de Martin Johnson și Anton Berg, doi jurnaliști specializați pe morți suspecte. Cei doi petrec multe zile punând cap la cap informațiile, imaginile fixe și înregistrările video, documentele oficiale și intervievând diverse persoane implicate. Din acest punct de vedere, documentarul se poate constitui într-un manual de investigație, plin de sfaturi bune.

La nivelul realizării, am fost impresionat de metoda machetei: realizatorii au reconstruit Dealul, celebrul loc unde-și aveau reședința predicatorii și șefii sectei. Macheta este filmată în momentele cheie și însoțește explicațiile protagoniștilor. Ea este esențială la un moment dat, când lucrurile încep să se complice și chiar ai nevoie să vizualizezi unele locuri pe hartă.

De altfel, documentarul este transparent, iar scenele montate se îmbină cu unele secvențe “din spatele scenei”, când cei doi așază persoanele în cadru, reglează lumina sau pregătesc din punct de vedere tehnic filmarea. Totul are o aură de mister și parcă ceva plutește în atmosferă. Un polițist mărturisește la un moment dat că cele două crime au avut o tentă de “Twin Peaks”.

Este interesant de văzut cum se desfășoară interogatoriile într-o țară avansată ca Suedia: suspectul și polițiștii sunt degajați și povestesc de parcă s-ar cunoaște de mult timp. Ba chiar suspectul le spune polițiștilor că-i va invita la o bere când totul se va fi terminat. Apoi, întrebările și răspunsurile creează o discuție ce pare mai degrabă o consultație la psiholog, nicidecum un interogatoriu.

Plonjează în cultura nordică

La fel de stranii sunt și toate detaliile despre comunitatea penticostală. Este o poveste plină de relații sexuale, cupluri peste cupluri, practici neobișnuite precum umilirea în public, totul însă pe un așa-zis fond religios. Protagoniștii o tot dau înainte cu Dumnezeu și Isus, dar multe dintre citatele biblice și ideile lor sunt pretexte de a întreține relații sexuale promiscue. Oricum, este posibil ca aceste obiceiuri să fie mult influențate și de cultura nordică, nu doar de fanatism religios.

Vă invit să vedeți “Pray, Obey, Kill” regizat de Henrik Georgsson, pentru a afla povestea ciudată și misterioasă a crimelor, dar și pentru a pătrunde în această cultură de care spuneam mai sus. Iar dacă sunteți religioși, filmul va fi o revelație și este posibil să vă zdruncine anumite prejudecăți.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.