CARTE (+AUDIO) “Biblioteca de la miezul nopții” de Matt Haig


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 6 min)

Sigur te-ai gândit cum ar fi fost dacă viața ta ar fi urmat un alt curs. Poate nu crezi în universuri paralele, dar poate crezi în doua șansă. Poate nu crezi în reîncarnare, dar crezi în viața de după moarte. În fine, poate consideri că, odată comisă o greșeală, la un moment dat în viață. va trebui să o răscumperi.

Ei bine, Nora din “Biblioteca de la miezul nopții” beneficiază de mai multe șanse. În momentul în care este cât pe ce să treacă Styx-ul, Nora se trezește într-o bibliotecă imensă, pe ale cărei rafturi se odihnesc milioane de volume, cu aceeași copertă, dar de dimensiuni diferite. Doamna Elm, un fel de bibliotecară, îi dă câteva explicații și o îndrumă în călătoriile ei din paginile acestui roman.

Nora are ocazia să-și retrăiască o parte din viață, din mai multe “puncte de intrare”. Momentul de pornire este chiar miezul nopții, punct în care ceasul arată la nesfârșit ora zero. Femeia trăiește un pic alături de parteneri diferiți, are statuturi diverse în societate, are amintiri amestecate. Doamna Elm îi explică faptul că Nora se va întoarce mereu în bibliotecă atunci când se va simți dezamăgită de modul în care decurge acea viață. Pe de altă parte, regula este că va rămâne într-o viață atunci când se va simți confortabil.

Un om e ca un oraş. N-are cum să-ți displacă întregul din pricina câtorva aspecte nedorite. Poate că unele părți nu te atrag, câteva străduţe lăturalnice nesigure și suburbiile, dar părţile bune îi dau valoare.

Dan ascultase o grămadă de podcasturi enervante, pe care credea că şi Nora ar trebui să le asculte, râdea într-un fel care pe ea o irita şi se clătea zgomotos cu apă de gură. Și da, îi lua toată plapuma şi uneori avea opinii arogante în materie de artă, film şi muzică, însă nu era nimic foarte în neregulă cu el. Mă rog – acum, că se gândea la asta -, Dan nu îi susţinuse niciodată cariera muzicală şi îi sugerase că a face parte din The Labyrinths şi a semna un contract în industria muzicală i-ar afecta sănătatea mintală, adăugând şi faptul că fratele ei era puțin cam egoist. Dar, la vremea aceea, ea nu văzuse în asta un semnal de alarmă, ci un semn bun. Credea că lui îi pasă şi că e plăcut să ai alături pe cineva care să ţină la tine, cineva căruia celebritatea şi lucrurile superficiale îi sunt indiferente şi care e în stare să te ajute să navighezi pe apele vieții. Aşa că, atunci când o ceruse de soţie, într-un bar de la ultimul etaj al Turnului Oxo, ea acceptase şi poate că procedase bine.

Există mai multe reguli ale bibliotecii și Matt Haig ni le dezvăluie treptat, metodic. Acest autor este versatil (și versat!): a scris “Gânduri de pe o planetă nervoasă”, câteva cărți pentru copii, dar și acest roman. Cartea de față pornește de la pretextul posibilei sinucideri a Norei pentru a ne înfățișa diverse precepte filosofice, cugetări și norme de viață care-i sunt probabil dragi autorului.

Sunt invocați mai mulți autori – romancieri, poeți, eseiști și filosofi, dar și tot felul de artiști. Haig face un slalom cultural și pune totul în “cârca” Norei, cea care a absolvit filosofia, dar a și fost pentru câțiva ani înotătoare profesionistă și care a cochetat cu muzica, din postura de cantautoare și instrumentistă. Această paradă de cultură este dominată de figura și opera lui Henry David Thoreau, probabil un preferat al autorului.

Nora a ajuns să înțeleagă ceva. Ceva ce Hugo nu îi explicase pe îndelete, în bucătăria din Svalbard. Nu era nevoie să îți placă toate aspectele fiecărei vieți în parte, ca să le poți încerca în continuare. Trebuia doar să nu renunți niciodată la ideea că, undeva, ar exista o viaţă pe placul tău. Totodată, faptul că îți plăcea o viață nu însemna că vei rămâne acolo. Rămâneai într-o viaţă doar câtă vreme nu îți puteai imagina una mai bună şi, totuşi, paradoxal, cu cât încercai mai multe vieți, cu atât îți era mai uşor să îți imaginezi ceva mai bun, iar imaginația Norei se îmbogățea cu fiecare viață nouă pe care o încerca.

Este o carte plină de emoție. Nora Seed este o femeie pe care o vei îndrăgi, alături de care vei suferi și căreia îi vei dori binele. Într-un fel, ea devine fiecare dintre noi, un om pierdut în societatea modernă, care încearcă să navigheze printre viața reală, social media și necesitatea de a-ți câștiga existența fără să-ți sacrifici visurile.

Biblioteca de la miezul nopții” de Matt Haig, 2020, Editura Nemira, 200 pp.

Cumpărați cartea de la:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.