FILM „Lecții de persană” (2020) de Vadim Perelman


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Am citit destule cărți și am văzut destule filme despre Holocaust încât să-mi dau seama că, de multe ori, viața unui prizonier din lagăr depindea de o clipă: putea fi o vorbă scăpată pe gură și auzită de un soldat, o privire care putea fi interpretată greșită, un capriciu al unui ofițer cu capsa pusă sau beat ș.a.m.d. În acest film, un tânăr evreu belgian scapă de o execuție spunând că este persan. Întâmplător, un ofițer din lagăr avea nevoie de un vorbitor de farsi, ca să-l învețe limba.

Încă de la început te identifici cu Gilles și stai cu pumnii strânși în timp ce el navighează pe apele învolburate ale relației cu Klaus Koch, ofiţerul care administrează bucătăria lagărului şi care visează să deschidă un restaurant în Iran imediat după terminarea războiului. Filmul are suspans permanent și simți cum viața belgianului atârnă mereu de un cuvânt.

Atmosfera și decorul sunt foarte bine create în „Lecții de persană”. Totul se desfășoară în lagăr, dar vei fi scutit de scene foarte dure. Viața celorlalți prizonieri pare că se desfășoară în jurul lui Gilles, cel care vrea cu orice preț să iasă viu de acolo. Cu ajutorul unor trucuri ingenioase, Gilles inventează zilnic cuvinte în farsi, pe care ulterior i le predă lui Koch, însă relația specială care se leagă între cei doi provoacă invidie printre ceilalți prizonieri și soldați.

Cheia filmului este că, pe de o parte, nu-ți trece prin minte ce poate inventa tânărul pentru a-și salva pielea și, pe de altă parte, nu-ți dai seama cât mai poate dura această șaradă pe care unii din lagăr o bănuiesc, dar nu o pot dovedi fără echivoc.

Într-un fel, acest film mi-a amintit de „Pianistul”, unde protagonistul se strecoară printre viață și moarte cu ajutorul virtuozității sale la pian.

Filmul este o co-producție Rusia – Germania – Belarus, regizată de Vadim Perelman și parțial inspirată de o poveste scrisă de Wolfgang Kohlhaase, intitulată „Erfindung einer Sprache”, care are la bază o poveste reală.

„Mi-a fost frică să nu umanizez prea mult naziștii, dar am făcut-o oricum. De asemenea, nu am vrut să iasă ceva amuzant. E bizar ca oamenii să râdă la un film despre Holocaust, despre un lagăr de concentrare. Dar oamenii râd. Am fost surprins, dar în același timp am fost și mulțumit într-un fel. Cred că ai nevoie de această doză de amuzament pentru a fi capabil să asimilezi acea realitate dură și dureroasă”, a declarat Vadim Perelman.

Pentru inventarea limbii folosite în film, Vadim Perelman a colaborat cu un lingvist de Universitatea din Moscova, care a imaginat aproximativ 300 de cuvinte având la bază numele victimelor franceze din lagărul de la Auschwitz.

„Lecții de persană” / „Persian Lessons” a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2020 și a atras un număr impresionat de spectatori la TIFF 2021, unde a fost proiectat în premieră națională, în prezența regizorului. Povestea incredibilă despre supraviețuire și prietenie, nominalizată la Oscar, va intra în cinematografe din 8 octombrie, distribuită de Independența Film.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.