DOCUMENTAR Seria “Sahia Vintage”


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Am început să văd filmele de pe DVD-urile de la Sahia chiar înainte să văd documentarul “Distanța dintre mine și mine” despre Nina Cassian. Și totul s-a legat, pentru că DVD-urile conțin scurt metraje cu atmosfera de care vorbește poeta, din perioada cînd ea era persecutată pentru că opera nu-i era înțeleasă și cînd mai și cîrcotea uneori împotria partidului.

Mai mult, unele dintre textele filmelor de la Sahia sunt scrise de Nina Cassian, iar scriitoarea a și compus muzică pentru cîteva documentare care erau difuzate înaintea filmului principal de la cinema.

Din seria “Sahia Vintage”, au fost scoase 5 DVD-uri, dar pe piața online mai sunt disponibile doar volumele 3, 4 și 5. Poate pe la biblioteci găsiți și primele două discuri. DVD-ul 3 este despre copii, al 4-lea conține filme la comandă politică, iar 5 este denumit “Efemere” și are scurt-metraje diverse.

În primul rînd, m-a surprins calitatea tehnică a filmelor, fie că sunt alb-negru sau color. Imaginea foarte clară, contrast bun, sunet excelent, vocea din off se aude foarte bine. Am admirat efectele speciale, pentru că știu că se făceau foarte greu la acea vreme, din lipsa tehnologiei digitale.

Studioul “Alexandru Sahia” era o familie: acolo lucrau soți și soții, iar în filme apăreau oameni din echipă sau copiii acestora. Fiecare film este migălit, textele sunt calibrate și majoritatea creațiilor au valoare artistică prin idee și execuție.

Am remarcat filmul “Uzina” (1963, regizor Slavomir Popovici, DVD 4), pe un text de Nina Cassian, pentru este încărcat de metafore. Uzina din film este 1 Mai din Ploiești. Ea prinde viață, utilajele sunt personificate și paralelele prin imagine sunt cele care susțin filmul:

  • macaralele sunt înălțate așa cum se înalță ghioceii din pămînt și cum se mișcă o cumpănă la o fîntînă;
  • tot macaralele formează litera A, simbolul începutului construcției;
  • cablurile care se înfășoară sunt asemănate cu firele de lînă care se strîng în jurul fusului;
  • zimții roților dințate sunt asemănați cu zimții timbrelor din lume.

Culmea, există o secvență în care doi sfinți de pe o pictură murală se animă și sunt și ei uimiți de progresul tehnologic al uzinei din perioada comunistă! Totul are pe fundal o muzică ce se vrea probabil psihedelică, dar care e destul de angoasantă pentru senzația de optimism pe care vrea să o impună documentarul.

Tot din DVD-ul 4 am remarcat “Scrisoarea lui Ion Marin către Scînteia” (1949, regizor Victor Iliu). Este începutul colectivizării și, din off, se aude vocea unui țăran (un actor), iar în imagine acesta începe o lungă scrisoare către ziarul partidului, în care vrea să povestează studiul de caz al trecerii sale la întreprinderea agricolă de stat. Propaganda este în acest documentar la cote maxime. Cele 19 minute de film cred că au cerut zile lungi de filmări și regie, pentru că niciun element, nicio secvență nu este la întîmplare.

Pe de altă parte, în “Casa noastră ca o floare” (DVD 4, 1963, regia Alexandru Boiangiu), sunt puși la zid diverși cetățeni care, fie încalcă legea, fie sunt pur și simplu neglijenți față de conviețuirea la bloc. Ce nu se spune în film este că mulți dintre acești tovarăși fuseseră dezrădăcinați din satele și comunele lor și aduși la oraș, unde au fost puși în “cutiile de chibrituri” de apartamente. Ce este amuzant (în sens trist) este că acești cetățeni sunt nominalizați, ba chiar unora li se dă și adresa.

Iată 5 minute din film și sper ca studioul “Alexandru Sahia” să nu raporteze acest clip, pentru că-l public doar ca exemplificare:

Ar fi multe de zis despre documentarele din cele 3 DVD-uri. Dacă le cumpărați, aveți cîte o cărticică la fiecare, iar aceste texte în sine sunt valoroase, pentru că vorbesc despre istoria studioului, istoria filmului documentar din România și contextul istoric în care au fost create aceste pelicule.

Cumpărați DVD-urile de la:


Abonează-te
Anunță-mă cînd apar
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments