Clasamentul cărților din 2019 3


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 8 min)


Locul 5: “The Art of Invisibility” de Kevin Mitnick

Kevin Mitnick este hacker-ul care se spune că a inventat “ingineria socială”, adică un set de metode prin care poți obține informații de la o persoană folosind unele informații pe care le ai deja. Cu alte cuvinte, Mitnick a reușit, de exemplu, să obțină planurile pentru viitorul telefon Motorola dîndu-se drept un angajat al companiei la telefon.

Am mai citit două cărți de Mitnick (vezi cum este “Ghost in the Wires”) și, în 2005, am avut bucuria să-l aud vorbind în București. Hacker-ul a fost prins de FBI și a făcut ceva închisoare, timp în care nu a avut voie să intre în contact cu un calculator. După ce a ieșit, și-a fondat compania de securitate cibernetică și oferă consultanță pe bani mulți celor mai cunoscute firme din lume.

Dacă celelalte cărți sunt un amestec de eseu și autobiografie, “The Art of Invisibility” este aproape un manual de securitate informatică. Vei învăța ce înseamnă o parolă bună, cum să te ferești de escrocherii online, cum mașina ta sau frigiderul îți pot da în vileag datele personale etc.

CITEȘTE RECENZIA CĂRȚII…


Locul 4: “Caractere atipice” de Tom Hanks

Hai că nu așteptați ca Tom Hanks să și scrie cărți, nu-i așa? Actorul care a fost în filme în diverse situații limite, în personaje de tipul căpitan de vas, pilot de avion, șofer etc. revine acum cu un volum de povestiri… atipice.

Mai întîi o precizare: titlul este un joc de cuvinte, deoarece se referă atît la personalități deosebite, dar și la caracterele diferite tastate de mașinile de scris de pe timpuri. Tom Hanks este colecționar de mașini de scris și aproape în toate povestirile din carte apare o mașină de scris, ori ca accesoriu într-o scenă, ori ca obiect foarte important pentru vreun personaj principal.

Cele peste 400 de pagini ale volumului “Caractere atipice” cuprind proză scurtă de diverse facturi. Deși îți poate părea o carte groasă, este ușor de citit, datorită stilului light al lui Tom Hanks. Povestirile merg de la o proză directă, de tip scenariu de film, pînă la adevărate eseuri sub forma unor articole de presă. Ba chiar cartea conține un adevărat scenariu de film, cu replici și indicații cu tot!

CITEȘTE RECENZIA CĂRȚII…


Locul 3: “Maniere digitale” de Victoria Turk

Volumul are 4 părți:

 1. Despre maniere care țin de activitatea profesională
 2. Mesajele private și arta flirtului online
 3. Despre friend-uire și unfriend-uire
 4. Comunicarea online în comunități

Este o carte agreabilă, ce poate fi citită ușor, deoarece este fragmentată pe secțiuni, situații și exemple. Tonul este umoristic și ironic, dar asta nu înseamnă că nu veți extrage de acolo tot felul de învățături.

La nivel profesional, partea despre e-mail este cea mai utilă. Aici m-am bucurat să constat că respect majoritatea sfaturilor:

 • nu trimit e-mail-uri lungi
 • nu mă pierd în formule de adresare și de încheiere
 • nu răspund tuturor din listă decît dacă e cazul
 • nu trimit mail-uri profesionale noaptea sau în weekend
 • încerc să mențin un Zero Inbox.

Autoarea face un slalom printre multiple situații cu care ne-am confruntat de-a lungul timpului. Ca și mine, și ea crede că putem suna un om numai dacă este ceva ce nu poate fi transmis prin e-mail sau prin altă metodă sau dacă este ceva urgent (dar chiar urgent, de viață și de moarte!). Oricum, dacă totuși vrem să sunăm, e bine să anunțăm persoana, pentru că un apel telefonic necesită atenție integrală și oferă o serie de informații fatice, care în mesajele electronice nu pot fi percepute (ton, inflexiuni etc.).

CITEȘTE RECENZIA CĂRȚII…


Locul 2: “Stars of ’90s Dance Pop. 29 Hitmakers Discuss Their Careers” de James Arena

James Arena le pune interlocutorilor cam aceleași întrebări, ceea ce mi se pare o o idee bună, pentru că poți compara răspunsurile. La finalul fiecărui interviu, este o sesiune flash de întrebări de tipul “îți place asta sau ailaltă”, dar nu m-au încîntat prea mult răspunsurile artiștilor.

Autorul i-a întrebat pe toți de ce cred ei că a avut succes muzica dance din acea vreme. Majoritatea au invocat faptul că lumea era atunci mai blajină, că nu erau atîtea conflicte între oamenii care voiau doar să asculte muzică și să se simtă bine dansînd pe ea.

A fost o perioadă dificilă din punctul de vedere al business-ului de muzică. Erau mulți producători și fiecare dintre ei voia să-i întreacă pe ceilalți. Artiștii nu erau mereu tratați cu respectul cuvenit și nu erau plătiți mereu pe măsura performanțelor lor. Așa se face că unii artiști intervievați regretă anumiți ani din acea perioadă, iar alții se declară mulțumiți și recunosc că și acum cîștigă de pe urma succesului din anii ’90.

CITEȘTE RECENZIA CĂRȚII…


Locul 1: “Chernobyl. The History of a Nuclear Catastrophe” de Serhii Plokhy

A fost nevoie de un miniserial bine făcut ca să revină în atenția noastră dezastrul de la Cernobîl. Nu este vorba despre un accident, ci despre un dezastru. A fost o catastrofă care a afectat planeta în mod iremediabil. Omenirea mai are de așteptat vreo 20.000 de ani ca să se reducă efectele radiațiilor. Mi-e teamă însă că, pînă atunci, omenirea nu prea va mai exista așa cum o știm acum…

Două cărți sunt foarte importante despre Cernobîl:

 1. Volumul de mărturii ale supraviețuitorilor compus de Svetlana Aleksievici și
 2. această carte, apărută anul trecut, dar deja considerată una dintre cele mai importante.

Serhii Plokhy este un istoric american de origine ucraineană și asta spune totul: avem în față o carte inestimabilă, foarte bine documentată, care face lumină asupra incidentului din 26 aprilie 1986 de la Cernobîl. Nu există personaj căruia să nu i se facă biografia, nu există fapt care să nu fie argumentat prin date și cifre, nu există decizie politică să nu fie fundamentată prin descrierea contextului de la acea vreme.

Explozia de la Cernobîl și ce a urmat sunt momente fascinante prin modul în care oamenii pot pune politicul mai presus de viață. Despre ce s-a întîmplat acolo, oamenii au aflat tîrziu. KGB-ul și oamenii politici au refuzat să creadă. Oamenii de știință au considerat că a fost un fapt improbabil. În urma acelui incident, au murit mii de oameni și sute de mii au fost afectate pe viață, prin bolile care au apărut după aceea și prin transmiterea pe cale genetică a afecțiunilor, dar și prin afectarea ecosistemului.

CITEȘTE RECENZIA CĂRȚII…


Voi ce-ați citit în ultimul an? Ce carte v-a plăcut cel mai mult?

Abonează-te
Anunță-mă cînd apar
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
krossfire

Fara The Big Disruption? Dupa ce ca am citit-o :))

krossfire

Da, pentru fosti corporatisti merge la fix :)