FILM „Oslo” (2021) ✭✭✭✩✩


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

La fix pică lansarea acestui film de către HBO! Este vorba despre acordurile de la Oslo, din anii ’90, în cadrul cărora Israel și Palestina au căzut de acord asupra încetării războiului și conviețuirii în pace. Filmul este revigorant, având în vedere că acum este în desfășurare un nou conflict armat de suprafață între cele două părți din Orientul Mijlociu. Pelicula îți va inspira optimism, speranță și te va face chiar să visezi. Din păcate, acele acorduri au fost încălcate la puțin timp după ce au fost încheiate și promisele discuții pe alte subiecte între părți n-au mai avut loc.

Adaptat după piesa cu același nume, câștigătoare a Premiului Tony, filmul este produs de Steven Spielberg (prin DreamWorks Pictures), Marc Platt Productions și Bold Films. Premiera la HBO va fi în 29 mai.

Acordurile de la Oslo, denumite oficial Declarația de Principii privind Aranjamentele Interimare de Autoguvernare, au fost o tentativă de rezolvare a conflictului israeliano-palestinian. Acordurile au stabilit un context pentru relațiile viitoare între cele două părți. Ele stipulau înființarea Autorității Naționale Palestiniene. Autoritatea urma să aibă responsibilitatea administrării teritoriului aflat sub controlul său. Acordurile au cerut și retragerea forțelor israeliene de apărare din părți ale Fâșiei Gaza și ale Cisiordaniei. Se anticipa că acest aranjament va dura cinci ani, timp în care se va negocia un acord permanent (începând cu mai 1996). Problemele permanente, cum ar fi pozițiile asupra Ierusalimului, refugiații palestinieni, coloniile israeliene, securitatea și frontierele au fost amânate pentru o altă etapă a discuțiilor. Israelul urma să acorde autonomie palestinienilor în etape. Aceste negocieri n-au mai avut loc.

Filmul este destul de dinamic pentru o poveste care a necesitat răbdare atât din partea celor implicați, cât și a celor care au arbitrat întâlnirile. Pentru a da o notă empatică poveștii, personajele istorice din film sunt umanizate din mai multe puncte de vedere. Din această cauză, există unele scene un pic neverosimile, cum ar fi cea în care ambele părți, la un pahar de whisky, se pun pe spus bancuri cu iz politic, care duc, inevitabil, la conflicte verbale.

Am apreciat atmosfera aparent calmă a întâlnirilor dintre reprezentanții celor două părți implicate, mai ales că filmul dezvăluie tensiunile din spatele acestor confruntări. În umbra acordurilor de la Oslo, s-a aflat o muncă titanică și susținută a soților Mona Juul și Terje Rød-Larsen, prin care au fost nevoiți să convingă, pas cu pas, atât partea israeliană, cât și pe cea palestiniană, că este momentul să se așeze la masa negocierilor.

Filmul a întâmpinat dificultăți legate de COVID-19. Actrița Ruth Wilson a fost în carantină la Praga, iar producția a fost nevoită să înghețe filmările timp de două săptămâni.

Filmul a fost turnat în Praga și Dubrovnik. Premiera la HBO va fi în 29 mai.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.