CARTE “Will” de Will Smith și Mark Manson


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 9 min)

Cred că pot spune cu mâna pe inimă că aceasta este cea mai bună biografie pe care am citit-o până acum. Pe locul doi, poate ar fi cartea lui Tom Hanks. În cazul de față, este  vorba despre o serie de memorii atât de variate și colorate încât pare că citești un roman. 

Adevărul este că experiențele afro-americanilor sunt mai interesante decât ale albilor. Poate datorită mediului în care aceștia au trăit în copilărie sau poate grație modului în care sunt spuse poveștile. Am apreciat și biografia lui Barack Obama, dar acolo este vorba la un moment dat de cariera lui politică și ai nevoie de multe informații de background pentru a înțelege poveștile lui.

Cartea începe abrupt, cu o poveste din copilărie: tatăl tocmai demolase peretele exterior al magazinului său și i-a pus pe cei doi fii ai lui să construiască unul nou. Toată treaba a durat un an, pentru că băieții trebuia să fabrice mai întâi cărămizile de la zero și apoi să le plaseze în zid.

„În ultimii treizeci de ani, la fel ca noi toți, m-am confruntat cu eșec, pierdere, umilință, divorț și moarte. Am fost amenințat cu moartea, mi s-au luat banii, mi s-a invadat intimitatea, mi s-a dezintegrat familia – și în fiecare zi, totuși, m-am ridicat, am amestecat betonul și am pus o altă cărămidă. Indiferent prin ce treci, există întotdeauna o altă cărămidă care stă chiar acolo în fața ta, așteaptând să fie pusă. Singura întrebare este: ai de gând să te ridici și să o așezi?”

Will Smith a trăit într-o familie cu experiențe variate:

  • tatăl său a fost un antreprenor perpetuu, care a avut o serie de afaceri precum cea de împachetat gheață pentru a fi distribuită la magazinele din cartier, apoi din stat și apoi în toată țara;
  • mama lui avea pregătire academică și a ținut tot timpul ca fiul ei să-i calce pe urme;
  • bunica era foarte religioasă și i-a insuflat respectul față de semeni, iubirea și corectitudinea în viață.

Will insistă inițial pe ideea că el a fost mereu laș: pentru că nu a intervenit când tatăl său era violent în familie, nici când unii puști se luau de el, nici când vedea vreo ilegalitate.

„Înțelegeți că Will Smith, MC-ul care distruge extratereștrii, vedeta de film populară, este în mare parte o construcție – un personaj atent conceput și șlefuit – conceput pentru a mă proteja. Să mă ascund de lume. Pentru a ascunde lașul.”

Am identificat patru părți ale acestei cărți:

  1. mai întâi, Will Smith ne povestește copilăria sa într-un stil foarte antrenant, cu scene amuzante, dar și cu unele triste, precum cele în care tatăl său, care o luase pe calea băuturii, începuse să-și lovească soția;
  2. tânărul din Philadelphia (Philly) tocmai descoperise hip-hop-ul și a făcut din acest stil o pasiune; a intrat în showbiz aproape fără să-și dea seama, dar cu acordul părinților care i-au oferit un an în care să facă ce vrea și apoi, dacă muzica nu l-ar fi ajutat în viață, să revină la studii;
  3. după ce se lansează și în cinematografie, Will Smith devine un star mondial, stabilind recorduri dintre cele mai diverse, precum cel de cel mai bine plătit actor de la Hollywood și cel mai bine plătit actor afro-american; 
  4. în ultima parte a cărții, Will vorbește foarte mult despre familia sa, despre relația cu Jada Pinkett și cu copiii săi; nu uită să povestească experiențele sale deosebite, precum cea în care a urmat “tratamente” cu ayahuasca și cea în care a stat retras 14 zile, fără tehnologie și fără să vorbească cu nimeni.

Îl admir pe Will Smith de mult timp și ca actor și ca rapper și am urmărit poate de trei ori serialul “Prințul din Bel Air”. Pentru mine, lectura acestei cărți a fost o adevărată plăcere și am fost uimit să aflu tot felul de lucruri din spatele showbiz-ului. L-am apreciat tocmai pentru că versurile sale de hip-hop nu erau vulgare, erau amuzante și povesteau întâmplări de zi cu zi din viața lui.

„Educația mea din clasa de mijloc a contribuit la criticile constante pe care le-am primit la începutul carierei mele de rapper. Nu eram un gangster și nu vindeam droguri. Am crescut pe o stradă frumoasă, într-o gospodărie cu doi părinți. Am fost la o școală catolică, cu copii în mare parte albi, până la vârsta de paisprezece ani. Mama mea avea studii universitare. Și, chiar dacă avea defectele lui, tatăl meu punea întotdeauna mâncare pe masă și mai bine ar fi murit decât să-și abandoneze copiii.”

Iar simțul umorului a fost cel care l-a salvat de-a lungul vieții:

„Am făcut spectacol pentru a-l liniști pe tatăl meu, pentru a-i potoli stările nasoale. Am făcut spectacol pentru a distrage atenția familiei de la tensiunea și resentimentele tot mai mari care ne stricau casa. Am făcut spectacol pentru a-i face pe copiii din cartierul meu să mă placă. Ca atare, am început să văd fericirea pentru mine și pentru cei dragi ca o funcție a capacității mele de a face spectacol. Dacă făceam bine, eram cu toții în siguranță și fericiți. Dacă performanța mea scădea, aveam probleme.”

Will a profitat de o conjunctură favorabilă din anii ‘80 și ‘90 și s-a propulsat foarte rapid în universul muzicii și al filmelor. Desigur, nu ar fi putut face asta fără multă muncă și pe parcursul lecturii vei fi bucuros să găsești o mulțime de sfaturi din industrie.

„Chestia cu banii, sexul și succesul este că, atunci când nu le ai, îți poți justifica nefericirea — la dracu, dacă aș avea bani, sex și succes, m-aș simți grozav! Oricât de greșit ar fi, percepi asta ca speranță din punct de vedere psihologic. Dar, odată ce ești bogat, faimos, de succes – și încă ești nesigur și nefericit –, gândul terifiant începe să te pândească: poate că problema sunt eu.”

Nu-mi dau seama ce parte a fost contribuția lui Mark Manson și ce parte a venit direct de la Will, dar este o carte foarte bine muncită și pusă la punct atât din punctul de vedere al structurii cât și al conținutului. Dacă la început volumul urmărește să te informeze și să te educe, spre final scopul principal pare a fi de a te influența de a-ți arăta că poți avea un plan al vieții încă din adolescență și că ține numai de tine să-l urmezi pentru a avea succes și a fi recunoscut social. Will a avut acest plan și, chiar dacă uneori s-a abătut de la el, a ajuns la rezultatele dorite încă de când era un adolescent teribilist din Philly.

Cartea urmează să apară în decembrie în limba română, la Editura Lifestyle Publishing.

“Will” de Will Smith și Mark Manson, 2021, Penguin Random House, 400 pp.

Cumpărați cartea de la:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.